ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прочетете съветите на експертите как да прекъснете порочния цикъл на преяждане

Всички знаем алгоритъма на отслабването – намаляваме яденето и увеличаваме физическата активност.

Но колкото лесно звучи на теория, толкова е трудно на практика. Всеки, който е опитвал, знае че никак не е елементарно да устоиш на гастрономическите изкушения. Все пак не бързайте да се предавате, а се постарайте да премахнете тези пречки.

vredno hraneneНесъзнателното дъвчене

Сърфирате в интернет, докато си хапвате на бюрото, посягате за още една хапка и се оказва, че няма – изяли сте сандвича си без изобщо да осъзнаете. Подобно разсеяно хранене – пред компютъра или телевизора например – води до поемане на до 50% по-големи порции от обичайните за вас.

Оставете телефона настрана, изключете компютъра и телевизора и вземете малка вилица или лъжица. Храненето с по-дребен прибор помага да се съсредоточите върху ястието и да намалите скоростта, с която го поглъщате. Ако все пак се налага да правите и нещо друго докато ядете, предварително преценете размера на порцията си.

Среднощните набези към хладилника

Уморени, изнервени, депресирани… и завършвате деня, като късно вечер се утешавате с чипс или бисквити. И именно те безмилостно се лепят по талията и бедрата ви. Според изследвания, хората, които си хапват в късните и среднощните часове ежедневно консумират около 10% повече калории от тези, които не ядат нищо след обичайното им време за вечеря.

Откажете се от гледането на телевизия и сърфирането в интернет през нощта – тези две занимания водят до посягане към калорични изкушения като чипс, бисквитки, шоколад… Вместо телевизор или компютър, изберете книга или няколко минути правете упражнения за разтягане.

Непрекъснато хапвате нещо

Според проучвания: между основните хранения повечето от нас поемат средно още 580 калории всеки ден. От друга страна, трябва да се знае, че правилните междинни закуски, богати на протеини, могат да спестят около 100 калории от последното за деня хранене, което е много добре, когато се опитваме да достигнем или задържим идеалното си тегло. Недобре подбраните междинни похапвания обаче могат сериозно да навредят на фигурата ни. Съобразявайте менюто си така, че междинните ви хапвания да са богати на протеини – добре е да ви доставят около 14 грама от тях. За сравнение, толкова се съдържат в една кофичка кисело мляко или в две твърдо сварени яйца. И най-важното, не се заблуждавайте от етикети на сладкиши и бисквити, на които пише, че са „био“ или „органични“ – произходът на суровините за производството им, разбира се, е важен, но той съвсем не означава, че тези тестени изделия са по-малко калорични от другите, които не са обозначени като „био“.

Видите ли го, трябва да го изядете

Понички на работна среща, тортила чипс в мексикански ресторант… ако вредната храна е пред очите ви, тя непременно ще се озове и в корема ви, без значение дали сте гладни в момента. Има кого да набедите за това – виновен е… мозъкът ви. Според проведени проучвания: при наличието на мазни и сладки храни в мозъка ни се активира същата зона, която се задейства и при случаите, когато получаваме награди и поощрения. А това, за съжаление, ни прави почти безсилни пред изкушението и неудържимо искаме да си хапнем непременно една хапка и после още една…

Специалистите съветват да не се осланяте прекалено на волята си в такива ситуации, тя най-вероятно ще ви подведе, от което ще се почувствате и гузни. Вместо да се чудите как да се борите с изкушението, по-ефикасно е да го избягвате, допълват експертите.

Не е лошо и предварително да сте подготвени за случаите, в които може да огладнеете и да имате здравословен вариант за хапване, иначе всяко отиване до магазина, ще ви изправи очи в очи с множество трудни за подминаване изкушения.

Тъпчете се, когато сте стресирани

Когато сте напрегнати или разстроени, така силно ви се приисква шоколад или сладкиш, и то не хапка и парченце, а няколко порции от тях… Дали това ще ви успокои или не, определено не сте единствени. Според научни изследвания стресът е основният фактор за емоционалното преяждане при жените.

Преди да си отрежете второ парче торта, спрете за момент и се запитайте: какъв точно е проблемът, какво всъщност не е наред? Притеснявате се, че не можете да смогнете с работните си ангажименти или пък парите няма да ви стигнат да покриете всичките си разходи този месец… Вместо да туширате стреса с храна, опитайте да измислите вариант как реално да облекчите ежедневието си и да решите проблемите, които ви изнервят. Да поговорите с близък роднина или приятел също може да смекчи напрежението и да ви помогне да видите кой е истинският път за справяне с проблемната ситуация, а не директно да се насочвате към хладилника или близката сладкарница.

5 стъпки да спрем преяждането

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *