ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Остеоартрит – какво представлява и всичко важно за лечението на болестта

В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за заболяването остеоартрит, познато още като артроза 

остеоартрит

Остеоартритът (ОА) е най-често срещаното днес ставно заболяване, което се проявява главно през по-късните години от живота. То се развива, когато покриващият и предпазващ ставните повърхности хрущял се разруши и костите започнат болезнено да се трият една в друга. Засегнати са най-вече малките стави на пръстите, големите коленни и тазобедрени стави, носещи тежестта на тялото, и тези между прешлените в горната част на гръбнака (шийна спондилоза).

Какво всъщност се случва?

Повечето от ставите в тялото са покрити с хрущял; той е изключително хлъзгав и позволява на костните краища да се плъзгат гладко в ставата. При остеоартрит хрущялното покритие на засегнатите стави е неравно и отделни участъци от него се разрушават. В опит да възстанови ставната повърхност подлежащата кост задебелява. Около ставата се образуват костни шипове, наречени остеофити, а в нея се събира течност, предизвикваща подуването й.

В някои случаи ставите се възстановяват с времето и болката затихва. Понякога обаче уврежданията не могат да бъдат успешно „поправени“, болките стават постоянни, ставата не функционира нормално и в крайна сметка се деформира. Мускулите около нея отслабват, което на свой ред нарушава стабилността й.

Понякога в хрущяла на ставата, засегната от ОА, се образуват калциеви кристали – това се случва особено често в коляното. Тогава ОА протича по-тежко и се влошава по-бързо. Може да се развие и периодично възпаление, причиняващо усилване на болките и оток на ставата. Периодите на обостряне са подобни на тези при подаграта, която се причинява от отлагане на уратни кристали в ставите. Затова състоянието на обострен ОА се нарича и псевдоподагра.

Остеоартрит се развива, когато защитният хрущялен слой, покриващ ставните повърхности, се разруши и костите започнат болезнено да се трият една в друга. Около ставата постепенно се образуват костни шипове (остеофити), които причиняват скованост и ограничават движенията.

От какво се причинява остеоартрит?

Причините за развитието на остеоартрит не са напълно изяснени. Към различните фактори, които могат да окажат влияние, спадат:

  • Стареенето. Заболяването обикновено се развива след 40-годишна възраст. ОА не е неизбежно последствие от остаряването, но с годините ефектът на общото износване на ставите нараства.
  • Генетичните фактори. Счита се, че те имат значение, въпреки че отговорните за това гени все още не са идентифицирани. Възловидният артрит, засягащ малките стави в дланите, често се предава по наследство.
  • Половите хормони. Тъй като заболяването засяга в по-голяма степен жените след менопаузата, вероятно влияние оказва пониженото ниво на естрогена.
  • Затлъстяването. Това е един от основните рискови фактори за развитието на ОА в по-късните години на живота, особено що се отнася до коленете.
  • Травмите. Тежките ставни увреждания, например фрактурите, засягащи ставната повърхност, могат да повишат риска от ОА, въпреки че понякога заболяването се развива много години след това. Ставните операции също могат да създадат условия за развитието на болестта.
  • Някои видове спорт. Спортовете, свързани с продължителни натоварвания на ставите, могат да доведат до ОА. Например честото практикуване на футбол или ръгби за продължителен период от време увеличава риска от развитие на заболяването при играчите още около 30-ата им година.
  • Ставните проблеми. Някои вродени ставни проблеми могат да доведат до ОА в зряла възраст.
  • Определени ставни заболявания. Възпалителните ставни заболявания като ревматоиден артрит и подагра понякога предразполагат развитието на ОА на ставите.
  • Някои професии. Заниманията, причиняващи допълнително натоварване на ставите, могат да причинят ОА. Земеделската работа например е свързана с висок риск от ОА на тазобедрените стави.

Някои хора с ОА констатират, че симптомите им се влошават при промени в климата, обикновено при нахлуване на по-влажен въздух. Въпреки това няма доказателства топлият климат да води до подобрения в дългосрочен план.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

По данни на Световната здрав на организация около 40% от хората над 70 години страдат от остеоартрит на конянната става. Близо 25% от пациентите не могат да извършват основни ежедневни дейности.

Жените след 65-годишна възраст с ОА са повече от мъжете и при тях заболяването често протича по-тежко.

Тази болест засяга всички раси, но в различна степен. Например ОА на тазобедрените стави и дланите се среща често при представителите на европеидната раса, но е рядко явление сред населението на Карибските острови от африкански произход. Не се знае защо това е така, но вероятно гените и околната среда имат отношение.

osteoart-2-pod koxataКои стави поразява артрозата? 

ОА може да засегне повечето стави в тялото, но най-често се развива в големите стави на коленете и таза, както и в малките стави на дланите и китките.

  • Рамене и лакти

Болката при остеоартрит на раменната става ограничава движенията на ръката, особено повдигането й настрани и напред. ОА на ставата на лакътя ограничава свиването и изправянето му.

  • Длани и китки

Ставите на пръстите и тази в основата на палеца са особено често засегнати от заболяването, най-вече от възловидния артрит. Той поразява предимно жени на средна възраст и често се предава по наследство. Ставите стават болезнени и около тях бавно се развиват костни издатини. При много от случаите с течение на времето болката намалява, но сковаността и деформацията на пръстите се запазват до края на живота. Понякога се наблюдават и известни нарушения на функцията на ръката, но обикновено те не са сериозни. По принцип ОА на китката се развива няколко години след увреждане на ставата.

  • Глезени

ОА на глезените обикновено е резултат от ставно увреждане при травма или инфекция. Друга причина е редовното претоварване на ставата, например по време на бягане. Основните симптоми включват болка, скованост и ограничение на движенията.

  • Колене

Счита се, че 40% от хората над 75-годишна възраст развиват някаква степен на 0А на коляното. Болестта засяга предимно жените, като често поразява и двете колена. Особено рисков фактор е затлъстяването. 0А може да се развие и няколко години след травма на коляното, но обикновено не се установяват конкретни причини за появата му. Болките се усещат предимно в предната и страничните части на ставата. В някои случаи коленете се деформират и краката се изкривяват навън.

  • Тазобедрени стави

Остеоартритът на тазобедрените стави е една от най-честите причини за инвалидизация в развитите страни, приблизително еднакво засягаща и двата пола. Развитието на болестта може да започне към 40-годишна възраст, като засяга едната или двете тазобедрени стави. Децата с проблеми в ставите могат да развият остеоартрит в по-късните години от живота си. Често не може да се посочи конкретна причина. Болката при ОА на тазобедрената става обикновено се усеща в слабинната гънка или седалището, но понякога се разпространява към бедрото, коляното или кръста. Усещането за дискомфорт е правопропорционално на степента на физическа активност. Около ставата могат да се образуват костни шипове (остеофити), ограничаващи движенията в нея, както и да се появи накуцване.

  • Шия

Рентгеновото изследване на шията и гьрба при по-възрастни хора показва признаци на остеоартрит. Въпреки това много от тестваните нямат оплаквания, ОА на горните отдели на гръбнака, известен като шийна спондилоза, засяга по-често мъжете. Ако все пак се появят симптоми, те включват ограничена подвижност на главата и болки в шията, които се разпространяват към раменете и ръцете. Понякога се наблюдават изтръпвания и бодежи в ръцете и дланите, дължащи се на притиснати нерви в областта на шията.

Какви са симптомите на остеоартрит?

В повечето случаи те се проявяват постепенно и сериозността им може се променя всеки ден. Главните симптоми на ОА са:

  • Болка и повишена чувствителност
  • Скованост
  • Ограничен обем на движение
  • Усещане за скърцане при движение в ставата
  • Подуване на ставата (дължащо се на течността, събираща се в ставната капсула)
  • Костни издатини (остеофити) около ставата

Често ставите са сковани сутрин или след период на покой, но при раздвижване сковаността намалява. Болките се усилват при движение и намаляват при покой.

Как се поставя диагнозата?

Остеоартритът обикновено се диагностицира по описаните симптоми и резултатите от прегледа. Лекарят проверява засегнатите стави за повишена чувствителност, ограничена по-движност, намалена стабилност, скърцане и подуване. ОА не може да бъде диагностициран чрез кръвни изследвания, но те могат да послужат за доказване или отхвърляне на други заболявания с подобна симптоматика. Извършва се и рентгеново изследване, но понякога то не е достатъчно информативно, тъй като уврежданията се виждат на снимка едва когато заболяването е в напреднал стадий.

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР), при който с помощта на магнитно поле и радиовълни се създават напречносрезови или триизмерни образи на увредената става, може да покаже ранни увреждания на ставния хрущял. С помощта на артроскопия, при която през кожата и тъканите в ставната кухина се въвежда оптичен уред, могат да се установят промените в хрущяла.

Как мога да си помогна?

Можете да направите много неща, за да забавите развитието на остеоар- трита и да облекчите болките. Ограничете натоварването в ставите и поддържайте двигателна активност; това ще помогне и на хората със здрави стави да намалят риска от развитието на остеоартрит в бъдеще.

Ограничете натоварването на ставите

Установено е, че всеки килограм над нормата увеличава риска от раз¬витие на остеоартрит с 9-13%. Следователно отслабването значително намалява натоварването на ставите, носещи тежестта на тялото. Стремете се да сваляте излишните килограми постепенно, с помощта на комбинация от здравословно хранене и подходящи физически упражнения. Редовната двигателна активност не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще укрепи костите и ставите ви и ще поддържа подвижността им.

osteoart-3-podh obuvkiНосете подходящи обувки

Потърсете си удобни обувки, които да са ви по мярка, да поддържат сводовете на ходилата ви и да поглъщат сътресението. Моделите, предназначени за спортни цели или ходене сред природата, могат да ви бъдат полезни и в града.

Засегнатите от ОА ходила понякога променят формата си, което затруднява намирането на подходящи обувки. В такъв случай се ориентирайте към магазините за ортопедични принадлежности.

Ако коленете или тазобедрените ви стави са много болезнени, може¬те да си купите бастун или друго помощно средство, за да намалите натоварването. Повечето магазини за спортна екипировка предлагат богат избор от съвременни, регулируеми според ръста ви модели, предназначени за северно или спортно ходене.

Избягвайте продължителните еднообразни движения

Повтарящите се движения могат да натоварят ставите ви изключително много. Ако ръцете ви са засегнати от остеоартрит, ограничете използването на клавиатурата, правете чести почивки и използвайте мека подложка за китките. Ако са засегнати тазобедрените или коленните ви стави, избягвайте продължителното стоене прави – присядайте от време на време, докато сте в кухнята или на работното място.

Поддържайте физическа активност

Нормалното използване на ставите не предизвиква увреждането им – всъщност подходящите упражнения ще ги укрепят и ще подобрят подвижността им. Ето какво трябва да включва идеалната тренировъчна програма: Силови упражнения, предназначени да заякчат мускулите, които движат и стабилизират ставите.

Аеробни упражнения, укрепващи сърцето и белите дробове и подпомагащи отслабването

така ще намалите натиска в коленете и тазобедрените стави. Интензивността на аеробните упражнения зависи от общата ви физическа форма и сериозността на остеоартрита. Лекарят или физиотерапевтът могат да определят подходящото за вас ниво на интензивност и да ви посъветват как да избягвате претоварване на мускулите.

Упражненията за разтягане могат да облекчат болките и да подобрят подвижността на ставите.

Потърсете съвет

Болките и сковаността могат да ограничат ежедневните ви занимания и да направят дори и най-простите задачи по-трудни.

Можете да получите подходящ съвет от вашия лекуващ лекар или физиотерапевт, в организираната терапевтична група или в спе-циализиран магазин.

ТЕСТ – Предразположен ли съм към остеоартрит?

Ако отговорите с „да“ на някои от следните въпроси, вероятно сте изложени на повишен риск от остеоартрит.

  • С наднормено тегло ли сте?
  • Ако сте жена, в менопауза ли сте?
  • Има ли сред близките ви роднини по кръвна линия болни от остеоартрит?
  • Имали ли сте ставни увреждания, фрактури или операции в миналото?
  • Практикувате ли професия или хоби, повишаващи риска от развитие на ОА, например земеделска работа или футбол?
  • Страдате ли от възпалителни заболявания на ставите като ревматоиден артрит или подагра?
  • Имате ли някакви ставни деформации от друго естество?

Начини за облекчаване на болките в ставите при артроза

Въпреки че описаните мерки не повлияват самото развитие на болестта, те ще ви помогнат да облекчите симптомите.

Нестероидните противовъзпалителни телове са достъпни без рецепта. Редовното им приложение може да облекчи болките и сковаността. Страничните им ефекти са ограничени, тъй като много малки количества от лекарствените вещества в тях постъпват в организма.

Локалното загряване на болезнената става с помощта на лампа за нагревки, електрическа възглавница или увита бутилка с гореща вода може да намали болката и сковаността.

Масажирането на увредената зона може да донесе облекчение. На пазара има различни кремове, които при втриване предизвикват успокояващо болките загряване.

Плуването увеличава мускулната сила, подвижността на ставите и подобрява общата физическа форма. То може да облекчи и болката.

болки при остеоартрит (артроза)

Как да улесните живота в дома си с ОА?

Остеоартритът и ревматоидният артрит могат да затруднят ежедневните ви занимания, особено ако са засегнати малките стави в дланите и пръстите ви. Но дори завъртането на копчетата на печката вече да ви затруднява, не трябва да допускате артритът да ви попречи да водите нормален живот. Съществуват най-различни начини да намалите усилията, както и множество леснодостъпни помощни приспособления и уреди. Повечето пособия са прости и евтини, но ако ви се налага да направите генерални промени в дома си, може да ви е необходим заем, за да покриете разходите.

Приспособления в дома ви

  • Поставете допълнителни дрьжки на ключовете от дома си, за да бъдат те по-лесни за употреба.
  • Удължителите на дръжките на вратите и специалните ръкохватки на топките улесняват въртенето им.
  • Щепселите на електрическите уреди също могат да бъдат снабдени със специални ръкохватки, улесняващи поставянето и ваденето им от контакта.
  • Монтирането на сензорни или натискащи се ключове за осветлението улеснява включването на лампите в дома ви.
  • Чрез приспособления за говорене по телефона без участието на ръцете ви ще избегнете продължителното държане на слушалката.

В дневната или хола

  • Поставянето на възглавничка на седалката на стола ще улесни изправянето.
  • Можете да сложите специални накрайници, удължаващи краката на столовете.
  • Специалните накланящи се столове улесняват сядането и изправянето. На стола можете да поставите преносими повдигащи седалки.
  • Хватателните устройства за достигане на отдалечени предмети ще ви спестят изправянето и навеждането.

В кухнята

  • Поставянето на често използваните вещи на леснодостъпни места (рафтове или чекмеджета) ограничава навеждането и протягането.
  • Специалните ръкохватки за ключовете на печката улесняват въртенето им.
  • Смесителите на чешмата са по-лесни за употреба от обикновените кранове; иначе можете да поставите специални дръжки, подпомагащи завъртането им.
  • Съществуват специални приспособления за отваряне на буркани, бутилки и консервени кутии.
  • Помощната масичка на колелца ще ви помогне да избегнете носенето на тежки съдове и подноси.

В автомобила

  • Страничните огледала и това за обратно виждане ще ви осигурят по-добра видимост, ако шията ви е скована.
  • Въртящата се седалка улеснява качването и слизането от автомобила.
  • Ако планирате покупката на нов автомобил, насочете се към модел със сервоусилватели на волана и автоматични скорости.

Готвене и хранене

  • Кухненските принадлежности с грапави ръкохватки са по-удобни за скованите прьсти; ножовете с дъговидно острие улесняват рязането.
  • Олекотените съдове и чаши с големи дръжки са по-безопасни за държане.
  • Леките тигани с две дръжки са по-лесни за повдигане, като ще ви помогнат да не разсипете съдържанието им.
  • Потърсете дъски с шипове, които задържат зеленчуците на място при рязането им.

В банята

  • На умивалника може да се постави смесител вместо обикновените кранове.
  • Гъбите за баня и четките за коса с дълги дръжки ще са ви от полза, ако имате сковани ръце и рамене.
  • Монтираните до ваната и тоалетната седалка дръжки улесняват придвижването.
  • Ваните с вратички са изключително удобни за хората, които трудно влизат и излизат от обикновена вана, но монтирането им е скъпо; потърсете автоматичните столове за вана, повдигащи и спускащи тялото.

В кабинета

  • Специалните ортези или меката подложка пред клавиатурата ще облекчат китките ви.
  • Честите почивки намаляват натоварването на ставите в дланите и китките.
  • Ако ръцете ви са силно сковани и болезнени, при работа с компютър могат да ви помогнат програмите за запаметяване на гласови команди.

Поддържането на на физическа активност е от ключово значение за качеството на живот при хора с остеоартрит

Проучванията показват, че редовните упражнения намаляват болката и увеличават подвижността на хората с остеоартрит на коленете, подобряват равновесието и така ограничават риска от падания и последващи фрактури.

Тренировъчната програма не трябва да на товарва ставите прекалено много. Някои упражнения са особено подходящи за болни от остеоартрит. Плуването например е активност с ниска степен на сътресение, която подобрява подвижността на ставите и общото здраве. При хора с ОА се препоръчват аеробни и силови унражнения, както и такива за разтягане. Въпреки това преди да започнете каквато и да е програма, трябва да потърсите съвет от лекар или физиотерапевт, с когото да уточните вида на упражненията, подходящи за вашето състояние.

Аеробни упражнения

Те ускоряват пулса, подобряват общата физическа форма и увеличават енергията на тялото. Най-подходящи са плуването, ходенето и карането на велосипед. Ако предпочитате ко-лективните занимания, запишете се на аеробика, но внимавайте натоварването да отговаря на формата и възможностите ви.

Начини за подобряване на физическата форма

Провеждайте упражнения често, но за кратко време. Започнете с няколкоминутна тренировка, провеждана няколко пъти дневно.

Напредвайте постепенно. Ако е възможно, увеличавайте продължителността на упражненията с около 10% всяка седмица.

Не прекалявайте. Аеробните упражнения имат за цел да ускорят пулса ви, но ако се задъхвате дотолкова, че да не можете да говорите, вероятно се пресилвате и трябва да забавите темпото.

Поставяйте си реалистични цели. В идеалния случай трябва да правите 30 минути упражнения дневно няколко пьти в седмицата. Това е само препорька – лекарят или физиотерапевтът ще ви дадат по-точен съвет, съобразен с възможностите на организма ви, общата ви физическа форма, сериозността на артрита и други евентуални заболявания.

ВНИМАНИЕ!

Независимо дали провеждате аеробни, силови или разтягащи упражнения, винаги се вслушвайте в тялото си. Ако почувствате дискомфорт, подуване или усилване на болката, това вероятно значи, че претоварвате ставите си. Прекратете упражненията и потърсете съвет от лекар.

Силови упражнения

Тези упражнения заякчават мускулите, движещи и поддържащи засегнатите стави. По възможност правете пет повторения от всяко два пъти дневно.

  • Колене

Седнете на ръба на леглото или на стол и кръстосайте глезените.

Изправете коленете, повдигайки стъпалата от пода. Притиснете двата крака един към друг така, че да усетите свиването на мускулите в предната част на бедрата. Бройте до десет и отпуснете краката.

Сменете положението на краката и повторете.

  • Тазобедрени стави

Легнете по корем.

Повдигнете единия крак малко над пода, бройте до три и бавно го отпуснете. Повторете упражнението с другия крак.

Легнете настрани.

Повдигнете горния крак бавно, докато преброите до три, задръжте го в това положение за момент и след това го отпуснете, като това движение също трябва да трае около три секунди. Обърнете се на другата страна и повторете.

Упражнения за разтягане

Ежедневното поддържане на пълен обем от движения в засегнатите стави намалява максимално сковаността. Упражненията за разтягане могат да подобрят подвижността и да облекчат болките при остеоартрит. Те ще ви помогнат и да се отпуснете. По възможност правете пет повторения два пъти дневно.

  • Разтягане на гърба

Застанете с ръце на хълбоците.

Без да въртите таза, бавно се наклонете на едната страна, а след това на другата.

Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото и свийте колене.

Държейки раменете долепени до пода, завъртете коленете на едната страна и бройте до 10. След това ги завъртете на другата страна и отново пребройте до 10.

упражнения при остеоартрит

  • Разтягане на тазобедрените стави

Легнете по гръб и бавно притеглете едното коляно към гърдите. Дръжте другия крак колкото се може по-изправен. Повторете упражнението с другия крак.

Притиснете кръста към пода, за да разтегнете гърба.

Заемете седнало положение и долепете стъпалата едно до друго, а след това леко притиснете коленете надолу.

Упражнения за отпускане

Ежедневното отпускане би било от полза на всеки. Освен че подобряват общото състояние, тези упражнения помагат на хората, страдащи от остеоартрит, да се справят със стреса от хроничните болки. Съществуват най-различни методи за отпускане; за начало можете да пробвате упражнението, описано тук.

Упражнение за релаксация

Легнете по гръб. Опитайте да се концентрирате върху мускулите в пръстите на краката. Изпънете ги, бавно бройте до пет и ги отпуснете.

После фокусирайте вниманието си последователно върху по-горните части на тялото. Напрягайте всяка група от мускули, бройте до пет и отпускайте. Продължете така, докато стигнете до очите – отворете ги широко, повдигнете веждите, след това ги отпуснете.

Лежете неподвижно, дишайте бавно и се наслаждавайте на отпускането.

БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ

Упражненията във вода са особено полезни за хората с артритни заболявания, тъй като тя поддържа тялото и намалява натоварването на ставите. Така ще заякчите мускулите, ще подобрите гъвкавостта си и ще укрепите сърцето и белите дробове.

Балнеолечението включва специални упражнения в затоплен басейн. Топлата вода отпуска мускулите и облекчава болките в ставите. Често лечението се провежда в болниците като част от физиотерапевтичната лечебна програма. Обикновено се препоръчва курс от шест сеанса, като всеки трае около 30 минути.

лечение на артроза и остеоартритКонвенционални методи на лечение на артроза: 

Понастоящем съществуват множество терапевтични методи за облекчаване на симптомите. Понякога те се прилагат поотделно, а друг път в комбинация.

  • Гелове и кремове

Нестероидните противовъзпалителни гелове се продават без рецепта. Те се втриват в кожата над засегнатата става за облекчение на леките симптоми. Страничните ефекти са рядкост, тъй като през кожата в тялото постъпва много малко количество от лекарственото вещество. За облекчаване на болките понякога се използват кремове с капсаицин, извлечен от люти пиперки. В началото те могат да предизвикат парене, но това усещане скоро изчезва.

  • Перорално лечение

Обезболяващите медикаменти като парацетамол и аналгин облекчават болките в краткосрочен план.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, напроксен и диклофенак могат да намалят болката, отока и сковаността. Те се прилагат временно при тежки симптоми и понякога се комбинират с други обезболяващи лекарства. Съществуват и под формата на анални свещички; този начин на приложение се понася по-добре от някои пациенти. НСПВС могат да доведат до редица странични ефекти, някои от които – сериозни.

  • Инжекции

Кортикостероидните препарати за инжекционно приложение могат да облекчат силни¬те болки в ставите. Подобно на другите методи, стероидните инжекции не могат да възстановят уврежданията, причинени от болестта, но намаляват болката.

Хиалуроновата киселина може да бъде инжектирана в коленните стави като заместител на тази, която естествено се съдържа в ставна- та течност. Този вид лечение може да облекчи болките за период до шест месеца, въпреки че първоначално може да доведе до влошаване на симптомите. Понастоящем се изследва ефектът на хиалуроновата киселина върху развитието на остеоартрита.

  • Хирургично лечение

Ако симптомите са много тежки, наблюдава се подчертано ограничение на движенията и силната болка не се повлиява от други методи, може да се прибегне до хирургично лечение.

  • Ставно протезиране

Ставното протезиране (артропластика) има за цел да облекчи болките и да подобри подвижността. В днешно време много от ставите могат да бъдат протезирани, като най-често тази операция се извършва на тазобедрените и коленните стави.

Протезиране на тазобедрена става. Горният край на бедрената кост, включително главата (топката, която заляга в ставната ямка в таза) се отстранява и се замества с изкуствена.

Много видове тазобедрени протези издържат 20 години, понякога и по-дълго.

Протезиране на колянна става. Краищата на костите, оформящи колянната става, се отстраняват и се заместват с пластмаса и метал. Може да се извърши протезиране на цялата става или само на част от нея. Степента на успеваемост на операцията варира при отделните пациенти; при някои ходенето се улеснява при част от пациентите. Повечето коленни протези издържат поне 10 години.

Други хирургични методи на лечение на остеоартрит

Съществуват редица други възможности за лечение. Всички те имат своите потенциални ползи и рискове, които трябва да бъдат обсъдени преди операцията с хирурга ортопед.

Към другите операции спадат:

Отстраняване на остеофити. Костните израстъци около засегнатите от ОА стави могат сериозно да ограничат движенията и да се наложи те да бъдат отстранени оперативно.

Хирургично обездвижване на ставата. Наречена още артродеза, тази процедура облекчава болките, но след нея ставата остава трайно обездвижена. Това е до известна степен оправдано при страдащите от много силна болка, особено когато става дума за малките стави на дланите или пръстите на краката.

Остеотомия. При тази операция се премахва част от костта около ставите, често с цел възстановяване на правилната им конфигурация и намаляване на натоварването в определени части на ставната повърхност. Остеотомията може да забави увреждането на ставата, а понякога и да облекчи частично болките.

ВНИМАНИЕ!

Около 15-20% от пациентите съобщават, че НСПВС причиняват стомашни или дуоденални язви. От 2 до 4% страдат от сериозни усложнения като кървене от стомашно-чревния тракт. Най-застрашени са жените над 70-годишна възраст със сърдечни заболявания или прекарана язва. Някои НСПВС са свързани и с повишен риск от инфаркт. Хората, които имат проблеми със сърцето, страдат от астма или други заболявания, не трябва да приемат НСПВС, освен по лекарско предписание.

Посещение при физиотерапевт

Физиотерапевтите използват физикални методи, за да увеличат подвижността на ставите и да облекчат болките и дискомфорта в засегнатите части на тялото.

За да си запишете час при правоспособен физиотерапевт, обикновено ще ви трябва направление от вашия общопрактикуващ лекар. Терапевтът трябва да уведомява редовно лекуващия лекар за протичането и резултатите от лечението ви.

При първото посещение физиотерапевтът ще ви прегледа, за да установи какъв е проблемът и да реши какъв вид физиотерапия би ви помогнал. Прегледът може да се състои в болничното отделение по физиотерапия или в дома ви, а лечението обикновено включва няколко сеанса, всеки от които трае около 45 минути.

Физиотерапевтът вероятно ще ви покаже някои специални упражнения за подобряване на ставната подвижност, за укрепване на стабилизиращите мускули и за отпускане. Той може да ви състави програма от упражнения, които да увеличат обема на движенията и стабилността на засегнатите стави. Другите видове лечение, прилагани от физиотерапевта, включват балнеолечение, електро- и топлолечение, ултразвук, масаж и мануална терапия.

Мануална терапия. Терапевтът използва редица рьчни методи за разтягане на ставите и мускулите ви, за облекчаване на болката и подобряване на обема на движенията в ставите. Техниките включват пасивни (асистирани) упражнения и манипулации, при които специалистът раздвижва мускулите и ставите ви без вашето активно участие. Масажът облекчава мускулните спазми, стимулира кръвообращението и ограничава възпалителните процеси.

Физически упражнения. Поискайте от физиотерапевта да ви състави индивидуална програма от физически упражнения, които да провеждате самостоятелно или под негово наблюдение. Той може да ви препоръча и балнеолечение, включващо упражнения във вода, която поддържа тялото и намалява натоварването на ставите.

Електро- и топлолечение. Използваните методи включват прилагането на термофор, пропускането на слаб ток през електроди върху кожата (диатермия), както и прилагането на високочестотни ултразвукови вълни в зоната на увреждането. Тези видове лечение могат да облекчат мускулното напрежение, болките и сковаността в ставите.

Други методи на лечение

Начин на хранене

Нито едно проучване не е доказало със сигурност, че дадена храна може да предизвика или изостри остеоартрита, но част от болните установяват, че консумацията на някои продукти влошава състоянието им. Примери за такива храни са кашкавалът, доматите, червеното месо и виното.

Веществото соланин, което се съдържа в картофите, доматите и чушките, може да има отношение към развитието на ОА. Избягването на тези храни в продължение на няколко месеца може да доведе до известно подобрение.

При остеоартрит се препоръчват множество хранителни добавки, но само няколко имат благоприятен ефект. Най-важните от тях са описани по-долу. Ако решите да вземате хранителни добавки или да промените начина си на хранене, преди това се посъветвайте с лекуващия лекар.

Незаменими мастни киселини

Организмът ви използва незаменимите мастни киселини (НМК) за производството на химични вещества, които потискат възпалението. Той не може да ги синтезира сам, така че е необходимо да си ги набавяте с храната.

Омега-3 МК се съдържат в мазните риби като скумрия, херинга, сардини и сьомга. Можете да си купите капсули с рибено масло от аптеката или дрогерията. Маслото от рибешки черен дроб, което е богато на НМК и витамин D (подпомагащ усвояването на калция), съдържа обаче и големи количества витамин А, чийто прекомерен прием е вреден. Както и при другите хранителни добавки, внимавайте да не надвишите препоръчителната доза.

Глюкозамин и хондроитин-сулфат

Глюкозамин и хондроитин са съединения, произвеждани естествено в човешкото тяло. Глюкозаминът е аминозахарид, участващ при образуването на хрущяла, а хондроитинът е белтъчна молекула, една от основните съставки на хрущялната тъкан.

Хората с остеоартрит могат да се повлияят добре при приемането на допълнителни количества от тези вещества. Потърсете в аптеките хранителни добавки, съдържащи техни варианти, извлечени от черупките на раци и омари и от животински хрущял. Според някои твърдения допълнителният прием на глюкозамин облекчава симптомите на остеоартрит и дори подпомага регенерацията на хрущяла. Счита се, че хондроитин-сулфагьт предизвиква постъпване на вода в хрущялната тъкан, като така поддържа гъбестата й структура. Някои болни констатират, че той облекчава болките и подобрява подвижността на ставите.

Необходими са допълнителни проучвания, преди да бъдат направени окончателни изводи, но вероятността от сериозни странични ефекти при приема на тези вещества е ни- щожна.

Все пак не е препоръчително те да бъдат приемани от деца и бременни.

Спомагателни методи за лечение на артоза

Част от хората избират да се подложат единствено на спомагателна терапия, докато други предпочитат да я комбинират с конвенционалните методи на лечение. Ако обмисляте да прибегнете към алтернативна медицина, първо потърсете мнението на медицински специалист, който да потвърди диагнозата ви и да ви даде компетентен съвет. Съществуват най-различни видове спомагателна терапия – от акупунктура до билколечение. Която и да изберете, за предпочитане е да се обърнете към лечител, който се ползва с добро име и е регистриран в съответната професионална организация. Вашият лекуващ лекар би могъл да ви насочи.

акупунктура при остеоартрит

  • Акупунктура

Според голям брой проучвания акупунктурата може да облекчи болките при остеоартрит, особено ако са засегнати коленете или тазо-бедрените стави. Резултатите, публикувани в British Medical Journal през 2004 г., показват, че пациентите с остеоартрит на коленете, лекувани с акупунктура и противовъзпалителен медикамент, страдат в по-малка степен от болки и скованост от тези, лекувани със същия медикамент и акупунктура, при която се използват затъпени игли, непроникващи в кожата.

Редовният лечебен курс обикновено е последван от поддържащи сеанси веднъж в месеца, за да контролирате симптомите.

  • Хомеопатия

Част от хората вярват, че хомеопатията облекчава симптомите. Това до известна степен се подкрепя от научните изследвания, въпреки че и тук са необходими допълнителни проучвания. В зависимост от общото състояние на болния и същината на оплакванията хомеопатът може да препоръча комбинация от множество лекове. Сред често прилаганите са Rhus toxicodendron (екстракт от растението отровен шмак), Causticum (калиев хидрат) и Calcarea fluorica (калциев флуорид).

  • Билколечение

За лечението на артроза се използват и много билкови препарати. Към тях спадат редица вещества с противовъзпалително действие като блатен тъжник (Filipendula ulmaria), брезови листа и върбова кора, които съдържат салицилат – една от основните съставки на аспирина. Някои препарати се прилагат директно върху болното място, например лапите от водорасли за болезнени или подути стави. Кремовете и лосионите, съдържащи вещества като лавандула, розмарин и камфор, също могат да се използват за овладяване на по-леките симптоми.

Ако смятате да започнете билколечение, добре е да потърсите услугите на утвърден лечител. Хората, страдащи от други заболявания или приемащи конвенционални медикаменти, трябва винаги да се консултират с лекар.

  • Мануална терапия

Провеждана от правоспособен остеопат или мануален терапевт, този вид терапия може да облекчи болките в шията и гърба. При лечението на остеоартрит в други стави не са установени особени ползи от нея. Подутите и възпалени стави не трябва да бъдат манипулирани.

  • Масаж

Към ефектите от масажа спадат намаляване на мускулното напрежение и облекчаване на ставните болки, както и понижаване на нивото на стреса. Съществуват множество различни видове масаж, така че трябва да попитате масажиста какво точно включва предлаганата от него услуга.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Един от традиционните народни методи за лечение на остеоартрит получи своевременно одобрение в British Medical Journal (BMJ). Според доклад от 2003 г. налагането на болезнената става с охладени зелеви листа има благоприятен про-тивовъзпалителен ефект. Освен това формата им е идеална за увиване около коляното!

лечение на остеоартрит

Поглед към бъдещето

Повечето хора с диагностициран остеоартрит го приемат просто като нещо неприятно, а не като инвалидизиращо заболяване. Познанията ни за ОА и различните начини за лечението и контрола му непрекъснато се задълбочават. Един ден ще бъде възможно пълното предотвратяване или дори възстановяване на ставните увреждания, причинени от болестта.

Перспективи

Често симптомите на остеоартрит се влошават за определен период от време, а след това състоянието на болния става стабилно или дори се подобрява. Пациентите, при които симптомите продължават да се влошават и функцията на увредената става се нарушава, са сравнително малко на брой.

Много от хората с ОА не се нуждаят от медицинско лечение – те сами могат да овладеят състоянието си чрез някои прости мерки, например отслабване, физически упражнения и прием на хранителни добавки. За операция трябва да се мисли едва когато симптомите не се повлияват от други форми на лечение.

Надежда за бъдещето

Изследванията непрекъснато обогатяват познанията ни за причините и механизмите на остеоартрита; в крайна сметка ще бъдат раз¬работени нови лечебни методи и един ден лекарите ще могат да внесат обрат в процеса на болестта или дори да я предотвратят. Към момента научни изследвания се провеждат в следните сфери:

Създаване на нов хрущял

Стимулиране на регенерацията на хрущялните клетки. Новите изследвания се концентрират върху предизвикването на промени в хрущялните клетки, които да доведат до възстановяването им.

Отглеждане на нови клетки. Проучва се и възможността за отглеждане на нови хрущялни клетки от вече съществуващи такива – процедура, известна като автоложна хондроцитна имплантация (АХИ). Клетките се вземат от тази част на ставата, която е подложена на минимални натоварвания, и се отглеждат в тъканна култура, преди да бъдат инжектирани обратно в ставата. Резултатите от предварителните проучвания са окуражаващи и в момента учените изследват доколко добре имплантираният хрущял се свързва с тъканите в ставата в дългосрочен план.

Използване на стволови клетки. Друга възможност е използването на мезенхимни стволови клетки (МСК), които се откриват в костния мозък. Те имат способността да образуват различни видове тъкан, включително хрущял. В сравнение с АХИ предимството на тази процедура е, че стволовите клетки с по- голям успех могат да пресъздадат структурата и устройството на първоначалната тъкан.

Предотвратяване на увреждането на хрущяла

Медикаменти. Счита се, че някои химически вещества в организма, в частност ензимите, наречени металопротеинази, играят ключова роля в разграждането на хрущяла. В бъдеще може да бъдат разработени лекарства, които да блокират действието им.

Генно инженерство. Един ден ще е възможно да се вземат клетки от тялото и гените им да бъдат променени така, че да възпрепятстват действието на химичните вещества (ензимите). След това тези генномодифицирани клетки ще бъдат инжектирани обратно в ставата, за да предотвратят по-нататъшното и увреждане.

Откриване на променените гени

При около една четвърт от случаите на остеоартрит развитието му вероятно се дължи на генни изменения. Използвайки данни от Проекта за човешкия геном, учените от Института по молекулярна медицина в Оксфорд вярват, че са стеснили диапазона на търсене на отговорните за заболяването гени до пет зони в хромозомите. Междувременно едно японско проучване, публикувано в списанието Nature Genetics през 2005 г., посочва, че мутантна форма на гена, наречен аспорин, е по-често срещана при пациентите с остеоартрит.

В крайна сметка, посредством изследване за наличието на изменени гени, ще може да се установи кои хора са с повишен риск от развитие на ОА. След това лекарите ще могат да им дадат съвети относно необходимите промени в начина на живот с цел намаляване на риска. Може би някой ден ще бъдем способни дори да подменяме тези гени и да предотвратяваме развитието на заболяването.

Изследвания на съществуващите видове лечение

Много проучвания изследват влиянието на редовните физически упражнения върху ставите, засегнати от остеоартрит, както и кои упражнения имат най-благоприятен ефект. Продължават изследванията и върху нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) с цел създаването на нови лекарства с по-малко странични ефекти, особено в юрната част на храносмилателния тракт.

Допълнително се проучва и употребата на хранителни добавки, в частност глюкозамин и хондроитинсулфат. Резултатите от едно белгийско проучване с продължителност три години, публикувани в The Lancet през януари 2001 г., показват, че глюкозамин може да предотврати стесняването на коленните стави, което предполага, че употребата му може да преустанови развитието на ОА. Оценката на влиянието на терапията върху уврежданията от ОА отнема много години, но познанията ни за ефекта на хранителните добавки непрекъснато се разширяват.

Начини за контрол на болката при остеоартрит

Хроничната болка е изтощителна не само физически, но и емоционално. Проучванията сочат, че при хората, които разбират същността на заболяването си и срещат подкрепа от околните, болките са по-търпими и нуждата от лекарства е по-малка. Следващите съвети вероятно ще ви помогнат да понасяте състоянието си по-леко.

Научете повече за ОА. Постарайте се да разберете същността на заболяването си, така че да можете да контролирате в по-голяма степен промените, настъпващи в тялото ви, и да не се поддавате на паника.

Почивайте си и релаксирайте. Всеки ден си оставяйте време за почивка и отпускане.

Стресът може да задълбочи симптомите и да влоши душевното ви здраве, така че по-трудно да понасяте заболяването.

Споделяйте как се чувствате с личния лекар, физиотерапевта, семейството и приятелите си. Ако усещате, че губите контрол над положението, потърсете помощта на психотерапевт.

Включете се в терапевтична група. Хората, преживели същото като вас, могат да ви вдъхнат увереност и да споделят с вас ценни идеи и съвети.

ЗАМЕСТВАНЕ НА УВРЕДЕНИЯ ХРУЩЯЛ

На електронномикроскопския образ вляво е показан напукан, увреден хрущял от бедрена глава, отстранена по време на операция за протезиране на тазобедрена става. Днес хирургичната интервенция може да бъде избегната за сметка на въвеждането на изкуствено отгледан хрущял в ставата. Електронномикроскопският образ в крайната лява част показва нови хрущялни клетки, растящи върху розова мрежа от синтетични влакна. Когато хрущялът се имплантира в ставата, тези влакна безопасно се разграждат.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Корейски учени наскоро потвърдиха, че екстрактът от новозеландски зеленоусти миди (Регnа canaliculus) може значително да намали симптомите при остеоартрит на коляното и тазобедрената става, без видимо да причинява странични ефекти. Американски изследователи са доказали, че този екстракт действа и при кучета.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.healthline.com; https://www.health.com; https://www.arthritis.org/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив се препоръчва при различни дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, както и при травми на опорно-двигателната система.

„Приемам LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив профилактично, тъй като вече съм на 45. Моят лекар ми каза, че след 40 запасите на колаген в организма се изчерпват. Чувствам се много добре, спортувам редовно и ходя пеш поне по 1-2 часа на ден. Според мен е чудесен и работещ продукт!“ – Ирина

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив
LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Остеоартрит – какво представлява и всичко важно за лечението на болестта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *