Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фитотерапия при артрит и подагра

Природата предлага редица ефикасни билки за облекчаване на симптомите при артрит, характеризиращи се със схващане, изтощителна болка и възпаление.

Босвелия (индийски тамян)

Boswellia serrata

Облекчава ревматоиден артрит и остеоартрит. От векове смолата на дървото босвелия (индийски тамян) е използвана в аюрведа за лечение на възпаления и ревматични състояния. Със своята комбинация от противовъзпалителни, аналгетични и имуномодулиращи свойства билката е изключително подходяща за лечение на ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което е изтощително и трудно за лечение.

При съпоставяне на резултатите от 12 проучвания върху ревматоидния артрит учените установяват, че босвелията е толкова ефикасна, колкото и някои медицински лечения (например златната терапия) и е изключително полезна при хора, страдащи от артрит от дълго време, или пациенти, които не се повлияват от стандартните медикаменти, както и при деца с ювенилен идиопатичен артрит. Босвелията повлиява и остеоартрита. Документирано е, че намалява болката и подуването, подобрява редица движения и улеснява ходенето при хора, страдащи от остеоартрит на коляното.

Дозировка – Потърсете в аптеките готови продукти със стандартизирано количество на активната съставка (босвелиева киселина) и спазвайте инструкциите, посочени в листовката или индивидуалната рецепта. В изследване върху остеоартрита учени използвали еквивалент от 1000 мг дневно босвелиева смола (наричана понякога олеосмола) или стандартизирано количество от 40% (400 мг) босвелиева киселина. Според резултатите след 2-месечен прием се усеща значителен ефект, който се запазва за известен период и след спиране на билката. Ревматоидният артрит е сложно състояние, при което не се препоръчва самолечение – консултирайте се с квалифициран лечител дали босвелията е подходяща за вас и я приемайте съгласно предписаните дози.

Семена от целина

Apium graveolens

Достъпният лек срещу подагра. Семената от целина са традиционно средство срещу всякакъв вид артрит, но се считат за особено ефикасни при лечение на подагра. Тази изключително болезнена форма на артрит обикновено засяга отделна става, като например палеца на крака, който бързо се възпалява и подува.

Дозировка – Варете 0,5-2 г сушени семена в чаша вода в продължение на 10 минути; пийте от отварата до 3 пъти дневно. Ако ползвате готови продукти, таблетки или капсули, ги приемайте съгласно указанията в листовката.

Джинджифил

Zingiber officinale

Естествено противовъзпалително средство. Ароматният джинджифил е мощно лекарство с впечатляващи противовъзпалителни свойства. Лабораторни тестове доказват, че той пречи на образуването на редица съединения, предизвикващи хронични възпаления в организма – включително и някои от ензимите, с които се борят фармацевтичните противоартритни лекарства. В резултат на това джинджифилът облекчава болки при артрит, а някои проучвания дори твърдят, че е толкова ефикасен, колкото нестероидното противовъзпалително средство ибупрофен.

Дозировка – Добавете 20-30 капки тинктура от джинджифил в чаша с вода или накиснете половин чаена лъжичка джинджифил на прах (или 1-2 чаени лъжички настърган пресен корен) във вряла вода; пийте по 3 пъти дневно. Могат да се използват и готови таблетки с концентрат.

Кора от бяла върба

White Willow

Билково болкоуспокояващо средство. Кората от бяла върба се използва като болкоуспокояващо средство още от времето на Хипократ. Лабораторни тестове доказват, че тя притежава противовъзпалителни и аналгетични свойства, подобни на тези на аспирина. По-вечето (но не всички) клинични опити също потвърждават облекчаващото й въздействие върху болка, причинена от остеоартрит, но все още няма достатъчно данни, подкрепящи ефикасността й при ревматоиден артрит.

Дозировка – Потърсете в аптеките кора от бяла върба под формата на таблетки или капсули със стандартизирана дневна доза салицин от 240 мг и приемайте съгласно указанията в листовката.

Дяволски нокът

Harpagophytum procumbens

Клинично доказан лек срещу артритни болки. Дяволският нокът има противовъзпалителни и аналгетични свойства и доказано облекчава остеоартрит. Няколко проучвания демонстрират благотворното му въздействие, особено при остеоартрит на коляното и/или бедрото. Част от тези изследвания сравняват дяволския нокът с фармацевтичните аналгетици. Учените посочват, че билката има същия ефект, но с доста по-малко странични ефекти. Според лабораторните тестове дявол¬ският нокът може да осигури нещо повече от симптоматично лечение – билката очевидно забавя някои от характерните за остеоартрита процеси, които увреждат хрущяла и ускоряват промените в ставата. Клиничните опити сочат, че болката и другите симптоми на остеоартрита започват да отслабват след 2-месечен прием на билката.

Дозировка – Най-важната активна съставка на дяволския нокът е съединението харпагозид. Според учените готовите продукти със стандартизирано съдържание на харпагозид са по-ефикасни от нестандартизираните. Потърсете в аптеките готови препарати, таблетки или капсули, осигуряващи дневен прием от поне 50 мг харпагозид, и прилагайте продукта съгласно указанията в листовката.

ВНИМАНИЕ!

Босвелията може да причини леки, нежелани ефекти като диария или копривна треска. Ако имате такива симптоми, преустановете приема на билката. Няма много данни за взаимодействието на босвелията с други медикаменти, затова ако приемате лекарства по предписание, се консултирайте с лекуващия лекар, преди да използвате билката.

Дяволският нокът може да предизвика храносмилателни проблеми като диария, затова не е препоръчително да се приема от хора с вече съществуващи стомашно-чревни състояния като язви, камъни в жлъчката или диария.

Освен в случаите, когато е по лекарско предписание, дяволският нокът не се препоръчва за хора, приемащи варфарин или медикаменти за лечение на аритмия. Приемът на билката трябва да се прекрати поне две седмици преди предстояща операция.

Не използвайте кора от бяла върба, ако сте алергични към салицилати, включително аспирин. Освен в случаите, когато е по лекарско предписание, кората от бяла върба не се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на кръвта или приемащи антитромбоцитни медикаменти или антикоагуланти.

Джинджифилът не е препоръчителен като лечебно средство за хора, страдащи от стомашни язви или камъни в жлъчката, както и за пациенти, приемащи варфарин или антитромбоцитни лекарства, освен когато е по лекарско предписание. Приемът на билката трябва да се прекрати поне две седмици преди предстояща операция.

Семената на целината взаимодействат с някои медикаменти, в т. ч. варфарин и тироксин. Те също така повишават риска от странични ефекти, свързани с някои форми на UV-терапия. Консултирайте се с лекар преди употреба.

Семената на целината не се препоръчват, ако страдате от бъбречно заболяване или сте с ниско кръвно налягане.

Целината понякога предизвиква алергични реакции. Не приемайте семената, ако сте алергични към растението и бъдете много внимателни с употребата им, ако сте алергични към глухарче или див морков.

С изключение на джинджифила, тези билки не се препоръчват по време на бременност и кърмене, освен ако не е указано друго от медицинско лице.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *