ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Брястолистно орехче

Filipendula ulmaria Rosaceae (сем. Розоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Блатен тъжник

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветовете, листата

Отглеждане

Брястолистното орехче е устойчиво многогодишно растение с нечифтоперести листа и високи до 1,2 м стъбла, образуващи през лятото кремаво-бели цветове с бадемов аромат. То е силно разпространено из Азия и Европа. Среща се по повечето поляни и при сладководни басейни и е подходящо за езера и водни градини.

Сортове и видове:

Декоративните, но полезни и като билка видове включват „Flore Pleno“ с кичести цветове; „Аurеа“ със златисти листа и „Variegata“ с напръскани с кремаво листа. Ливадното орехче (F. vulgaris) е родствено растение, което в миналото се е използвало като диуретик. Има подобни цветове и фино разделени листа. Красивата северноамериканска царица на прерията F. rubra е по-голяма, стига до 2,5 м на височина и е с розови цветове.

Местоположение – Брястолистното орехче се нуждае от слънце, но почвата му трябва да е много влажна, богата и алкална.

Размножаване – Извършва се чрез семена през есента, като предвидите и период на стратификация. И видовете, и сортовете се размножават чрез разделяне на корените през пролетта.

Грижи – Орязвайте мъртвите стъбла през зимата. На всеки 3-4 години вадете големите туфи корени и ги разделяйте през есента.

Болести и вредители – Основен проблем създава брашнестата мана, особено при сортовете с кичести цветове. За да я предотвратите, поддържайте растенията постоянно влажни.

Събиране и съхранение – Режете и сушете цветовете по време на масов цъфтеж и ги използвайте пресни за кулинарни цели или изсушени като билка.

По същото време събирайте и сушете и листата.

Употреба в медицината

Filipendula ulmaria. Използвани части: цветовете, листата. Брястолистното орехче се смята за важен лек за храносмилането и се прилага при проблеми с червата, особено при наличието на възпаление и повишена киселинност. То балансира производството на стомашни киселини, а освен това успокоява и лекува горната част на храносмилателния тракт. Често се предписва при рефлукс, лошо храносмилане, гастрит и стомашна язва. Билката съдържа подобни на аспирин съединения, на които се дължат болкоуспокояващите й и противовъзпалителни качества. Тези вещества понижават висока температура, затова растението се приема при грип или простуда. Медицинските му свойства се прилагат и за облекчаване на болки в ставите и мускулите.

Билката не се препоръчва при бременност или кърмене или при чувствителност към аспирин.

Употреба в кулинарията

Цветовете се използват за овкусяване на конфитюри, компоти, медовина и вино. Тясно свързвано с любовта, в миналото брястолистното орехче се е използвало в булчинските букети, а цветовете му били хвърляни на сватбените церемонии.

Любопитно:

През 1838 г. от салициловите съединения в брястолистното орехче бил изолиран салицин. През 1899 г. в Германия Феликс Хофман синтезирал от него ацетилсалицилова киселина (аспирин). Неговият работодател – фирмата „Байер“, нарекла лекарството „аспирин“ на старото ботаническо наименование на брястолистното орехче – Spiraea ulmaria. Билката се смята за по-щадяща стомаха в сравнение с пречистеното лекарство.

С ароматните си и красиви цветове брястолистното орехче било сред най-ценените от друидите растения и било считано за свещено. През Средновековието също било популярно и станало любимо на Елизабет I.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *