Да спортуваме ли в града?

Да, дишането на нечистия въздух няма да „издуха“ благоприятния ефект от активната физическа дейност върху здравето ни. Доказва го изследване на датски учени, проведено сред повече от 52 000 души на средна възраст, жители на големи градове. Оказва се, че тренировките на открито, карането на колело или градинарството в двора помагат на хората да живеят по-дълго, въпреки че по време на тези дейности дишат замърсен въздух. Рискът за здравето ни е по-голям, ако не спортуваме изобщо, обясняват учените. Разбира се, тренировките на чист въздух сред природата са за предпочитане, но ако нямате друг избор освен да тичате по градската улица, по-добре го направете, вместо да лежите цяла вечер на дивана пред телевизора.

sport v gradaДве минути движение за всеки час, прекаран в седнало положение – само толкова може би е необходима, за да намалим с 33% риска от преждевременна смърт. Тази лесна сметка е направена от изследване на американски невролози и публикувана в специализираното медицинско издание на техния съюз.

С 20% се намалява рискът от сърдечен или мозъчен удар, ако всеки ден хапвате по 2 храни, богати на калий (като банани и сладки картофи например), благодарение на понижаващия кръвното налягане ефект на този минерал.

Прочетете тези 21 ползи от джогинг, за да получите мотивация!

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *