Знаете ли каква е китайската философия за здравословно хранене?

В китайската култура, храна и лекарствo са синоними, както и здравословно хранене. Има поговорка – храната лекува, лекарството е храна, и двете са неразделни.

здравословно хранене
Храната лекува, лекарството е храна – двете са неразделни.

В древен текст, който датира някъде между 40 г пр.н.е, и е един от най-старите медицински документи (библията на традиционната китайска медицина), се казва, че основната философия е ин и ян. Ин е студено, Ян е горещо. Западът има хранителната пирамида, а Китай вижда храната от погледа на дуалността. За тях здравословно хранене означава начин на живот.

Искаш ли баланс в тялото си?

Храната, според китайците, е Ин, Ян или неутрална. За тях това е неразделна част от културата им. Доматите, лютите чушки и черешите са горещи храни. Водораслите, зелето и крушите са студени храни. В идеалния случай вие искате баланс от двете.
Ето защо ние винаги готвим нашите зеленчуци с чесън, джинджифил и лук. Горещите храни балансират листните зеленчуци, които са студени. Ин храните охлаждат тялото и го овлажняват. Ян храните затоплят тялото и го подсушават.

Ключът е в баланса. Хората също са ин и ян. Ин хората се чувстват студени. Те са бледи и се депресират лесно. За да се постигне баланс, е необходимо да се хранят с ян храни като агне, лук, зеленчуци и кореноплодни зеленчуци.

Ян хората са точно обратното. Те имат стомашни проблеми, причинени от стрес и се затоплят по-бързо. За тях се препоръчват листни зеленчуци, повече плодове и покълнали зърна.

Настрана от ин и ян, хората могат да бъдат класифицирани според концепцията за петте елемента. Те са дърво, вода, огън, земя, метал. Хората са склонни да попадат в обхвата на един от елементите, и в зависимост от това кой е този елемент, има предписания за това какво да се яде и какво да се избегне.

В рамките на тази обща философия, храните и билките имат различни функции.

Женшенът е добър за енергетиката, зеленчуците помагат за облекчаване на запека, лютите чушки за подобряване на кръвообращението, доматите помагат да се увеличи притока на кръв.

Животинските дреболии, които повечето от нас обичат да похапват, са добре-приети в рамките на азиатската кухня и медицина: черен дроб се хапва за захранване с кръв, а бъбреци – в помощ при проблеми със ставите.

Източната философия твърди: ние никога не се храним сами, компания ни прави храната.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.