ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Липсата на магнезий е опасна! Вижте защо!

Знаете ли кой е осмият елемент? Магнезият.

В класификацията на най-значимите олигоелементи той заема осма позиция, тъй като участва в състава на всеки жив организъм. Той е незаменим, но необходимото ни количество варира. Изследвания посочват какви са полезните дози.

Храни, богати на магнезий
Храни, богати на магнезий

Тялото на зрелия човек съдържа 25 г магнезий, а това е от 6 до 10 пъти повече от желязото.

Половината се намира в костните клетки, около една четвърт – в мускулите, а останалта четвърт – в сърцето, черния дроб, бъбреците, стомаха, и само 1% циркулира в кръвта. Тези 25 г изглеждат малко, но всъщност играят ключова роля за нормалното функциониране на организма.

На първо място магнезият спомага за съкращаването на мускулите и е необходим за доброто функциониране на нервната ни система и на мозъка. Освен това днес се знае, че магнезият е необходим за растежа на костите. А според учените той играе важна функция в образуването на антитела и ни предпазва от инфекции.

магнезий
Магнезий – най-важният минерал за организма

Балансираното хранене би трябвало да набавя на организма ни необходимото количество магнезий, но уви, от храната получаваме едва 30%. Интересното е, че храните, богати на магнезий (шоколадът, бобовите растения, тестените изделия), са и сред най-енергийните храни. А ние имаме навика да ги избягваме. И това може би обяснява защо 77% от жените и 72% от мъжете са лишени от необходимото им количество магнезий.

Мъжете трябва да консумират по 420 г на ден, а те всъщност си набавят едва по 369 г. За жените препоръчителното количество е 360 г, но приемат само около 280 г. Начинът, по който се храним, се отразява на здравето ни.

Когато организмът ни поема достатъчно витамин D, когато спазваме протеинов режим или приемаме нужното количество ненаситени мастни киселини и сол, тогава и усвояването на магнезия е по-добро. То е понижено, когато поглъщаме фибри, алкохол и наситени мастни киселини (масло).

Излишъкът на калций и фосфор също е причина за лошото усвояване на магнезий от организма.

Необходимост според възрастта

За пеленачето са достатъчни 50 мг на ден. За дете от 1 до 3-годишна Възраст – 120 мг. За децата до пубертета се препоръчва дозата от 180-240 мг, за зрялата жена – 360 мг, а за мъжа – 420 мг.

Да приемаме или да не приемаме допълнително магнезий

Изследванията показват, че по-голямата част от европейците страдат от недостиг на магнезий. А това води до странични ефекти като раздразнителност, лош сън, обща умора, изтръпване на пръстите, гърчове, сърцебиене, чупене на ноктите и цъфтеж на косата… В тези случаи се препоръчва лечение с прием на магнезий за около месец.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *