Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са храните, които повишават настроението ни?

Това са тези храни, които стимулират отделянето на хормона на щастието. Ето защо е добре редовно да ги включваме в хранителното си меню. За целта, разберете кои са.

Млечни продукти и храни, богати на калций

Калцият намалява нервното напрежение и раздразнението и подобрява общото здравословно състояние на организма. Препоръчва се закуската или обядът да бъдат богати на калций. Алтернатива на млечните продукти могат да бъдат някои зеленчуци (броколи, листата на млада ряпа и др.)

Шоколад

Ако се консумира в умерени количества, шоколадът има редица полезни свойства. Освен че се използва като афродизиак, той е и с успокояващ и тонизиращ ефект (в малки количества) и дори може да помогне при леки форми на депресия.

Бобови растения

Те са богати на витамини от група В (грах, леща и др.), които понижават възбудимостта на нервната система. Внимавайте обаче с тях, защото са трудни за храносмилане.

Бира

В умерени количества бирата подобрява настроението ни. Тя съдържа вещества, които стимулират имунната система и отделянето на хормона на щастието. Някои активни вещества в хмела имат обезболяващо, успокояващо и дори сънотворно действие.

Пълнозърнести храни

Те съдържат големи количества триптофан – аминокиселина, която повишава нивото на серотонина и мелатонина. Серотонинът надвива гнева и агресията, подобрява настроението, регулира телесната температура, съня и апетита. А мелатонинът подпомага изхвърлянето на свободните радикали от организма.

Подправки

Тези, които обичат да си угаждат в храненето, знаят, че черният пипер, лукът, чесънът, хрянът и горчицата са залог за добро настроение.

Какао

Съдържа алкалоида теобромин, който има ободряващ ефект, но е с много по-меко въздействие от кофеина. Какаото е полезно при активна умствена или физическа работа и за мнозина е прекрасен антидепресант.

 

Как да се храните, за да имате настроение?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *