Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запекът е опасен за организма, защото токсините остават в тялото

Аюрведа лекува чрез пречистване, като отстранява причините

В аюрведа се държи много на чистотата на тялото и премахване на токсините. Ежедневното изпразване на червата е задължително. За предпочитане то трябва да става сутрин. На разсъмване е пикът на активността на дебелото черво и времето за естествено пречистване на тялото. Пропуските създават предпоставки за задържане на отпадните материи и натрупване на токсини, които в Аюрведа се наричат АМА.

Ама участва в множество болестни процеси, сред които са: кожните болести, ставните, алергичните, злокачествените заболявания и много други.

Най-разпространена е сухата форма на запека, при която чревното съдържимо е твърдо и сухо. Често има вид на топчета. По-рядка форма е запекът от „мързеливи черва“. Често при него има слузни примеси. Среща се и запек от много огън в тялото, който изсушава чревното съдържимо като при продължителни температурни състояния или хронични възпалителни заболявания -ревматоиден артрит и др.

Да се спрем на аюрведичния подход при най-честата форма – сухия запек. Освен сухото чревно съдържимо и нередовното изпразване на червата той се характеризира с образуване на много газове, коликообразни болки в корема, болки в кръста, сухота на кожата, тревожност, нарушение на съня.

Причините за сухия запек са комплексни: консумация на рафинирани храни без фибри, нередовно хранене, недостатъчно течности, пътуване, стрес, тревоги.

Лесен и ефективен начин да добавите нужните фибри и полезни за организма съставки вижте тук!

Стресът затваря сфинктерите (изходните кла­пи) и отпуска стената на червата. Така се създа­ват условия за препълването им със съдържимо. Покоят и релаксацията предизвикват отваряне на клапите и тонизиране на стените на червата. Така се стимулира тяхното изпразване.

Аюрведа лекува запека, като отстранява причините за възникването му чрез:

Омасляване вътрешно и външно.

Приема се през устата претопено краве масло с топла вода. Консумира се прясно мляко, мляко с ориз, зеленчукови супи, супи от домашни животни с достатъчно мазнина. Правят се масажи на цялото тяло със затоплено хербализирано сусамово масло.

Изпотяване посредством аюрведична сауна. Сяда се в нещо като кутия, в която постъпват билкови пари, а главата е извън нея. Масажът и сауната се повтарят многократно.

Меки лаксативни средства, приети с мазнина. Подходящи са рициново масло, аюрведичната формула лаксафит с прясно мляко, трипхала с прясно мляко. Добре е лаксафит да се приема в продължение на няколко месеца до пълно изчистване от токсините и трайно нормализиране на дефекацията.

Серия от клизми: маслени и очистителни, които винаги съдържат в различна пропорция масла, соли и билки.

Храната трябва да е прясно сготвена с достатъчно мазнина. Готвените зеленчуци с подходящи подправки и пълнозърнестите храни са подходящите блюда.

Покоят на ума е изключително важен. Избягват се тревогите и пренапрежението. Препоръчват се йога упражнения, дихателни практики, релаксация, позитивна нагласа.

Д-р Антоанета Заркова, Аюрведичен център – София

Материалът е от в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *