Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 храни и напитки, които помагат срещу запек

Тук ще ви запознаем с храните и напитките, които диетолозите препоръчват да консумирате, ако страдате от запек

храни против запек
Пълнозърнестите храни и сините сливи помагат значително при запек

Запек е състояние, при което човек не може да се изходи повече от 3 пъти седмично. Това е доста често явление и засяга голям процент от хората в България. Симптомите включват твърди изпражнения, трудност при изхождане и чувство за подуване, тежест и задръстеност.

Ако страдате от хроничен запек, може да се наложи да потърсите медицинска помощ. Но добрата новина е, че в повечето случаи може да постигнете облекчение само с някои промени в храненето.

 

Ето това са храните и напитките, които помагат при запек:

 

  1. Сини сливи

Сините сливи, сушени или пресни, облекчават запека, тъй като съдържат естествено слабително вещество, наречено сорбитол. Сорбитолът е вид захар, която се открива в някои плодове. От общото съдържание на захар в сисните сливи, около 28% е сорбитол.

Те също имат високо съдържание на разградими и неразградими фибри. И двата вида са изключително важни за доборото храносмилане.

 

  1. Бобови растения

Бобовите храни са съкровищници за фибри, което ги прави чудесен избор за хора, които имат запек. Те включват фасул, нахут, леща, грах и имат много високо съдържание на фибри и устойчиво нишесте. Устойчивите нишестета се усвояват по-бавно от обикновените като ориз и картофи. Те действат подобно на фибрите и са ключови за перисталтиката и храносмилането.

 

  1. Кафе

Кафето предизвиква няколко реакции в червата, които подпомагат перисталтиката, като:

  • Свиване на чревните мускули.
  • Производство на гастрин, стомашна киселина, която подобрява храносмилането.
  • Повишава количеството на CCK (холецистокинин), хормон, който помага за смилането на мазнините.

Все пак консумацията на твърде много кофеин увеличава риска от дехидратация, а това изостря запека. Поради тази причина не забравяйте да пиете много вода, докато консумирате кофеинови напитки.

  1. Вода

„При запек, пиенето на вода е много важно, защото доброто хидратиране може да направи изпражненията по-меки и да улесни преминаването им”, казва Аби Лангер, популярен и уважаван диетолог от Торонто, Канада.

„Фибрите увеличават количеството изпражнения, а водата ги разрежда и подпомага предвижването им през храносмилателната система”, допълва още тя.

Диетоложката съветва да пиете по 3.7 литва вода на ден, ако сте мъж и 2,7, ако сте жена, и да консумирате по 35 грама фибри на ден.

Аби Лагнер, сертифициран диетолог
  1. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са здравословната алтернатива на преработените, рафинирани зърнени храни. Обичайните зърнени продукти включват хляб, тестени изделия и зърнени храни.

В пълнозърнестите храни са запазени всички полезни хранителни вещества и влакна. Пълнозърнестото брашно съдържа до 12 грама фибри в 100 грама продукт, а в рафинираното бяло брашно се съдържат едва 3.

Следните пълнозърнести храни имат изключително висок процент фибри:

  • Пшеница – 18.3%
  • Ечемик – 17.3%
  • Ръж – 15.1%

 

  1. Пробиотични храни

Пробиотиците са живи бактерии, които се съдържат в някои храни, напитки и добавки и помагат значително при храносмилателни проблеми. Храните, съдържащи пробиотици, включват:

  • Кисело мляко
  • Кисело зеле
  • Туршия
  • Кефир

Пробиотичните бактерии поддържат имунната система, подпомагат храносмилателните процеси и предпазват от вредните бактерии”, казва Кели Джоунс, сертифициран диетолог от Нютон, Пенсилвания.

 

Ако страдате от запек, избягвайте следните храни:

 

Справянето със запека понякога изисква и изключването на някои храни от редовната ни диета. Препоъчително е да избягвате:

  • Млечни продукти (без кисело мляко)
  • Пържено
  • Бърза храна (Фаст фууд)
  • Червено месо

Трябва да знаете също, че не е добре да се прекалява с фибрите. Ако консумирате по повече от 70 грама фибри на ден (двойно на препоръчителното количество) може да си докарате стомашно-чревни проблеми като подуване, газове или диария.

 

Съвет от диетолозите:

 

Доброто хидратиране и консумирането на горепосочените храни може да помогне за облекчаване на състоянието. Ако имате запек по-дълго от 3 месец е задължително да потърсите съвет от лекар. Хроничният запек може да е признак за по-сериозен здравословен проблем.

Източник: https://www.insider.com/

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

запек лечение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “6 храни и напитки, които помагат срещу запек

  1. Антон Драгомиров каза:

    Много полезно, благодаря! Сините сливи наистина много помагат при запек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *