ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при запек

Ако имате запек следствие от пътуване или стрес, има няколко бързи и ефикасни метода да намерите изход. В тази неприятна ситуация човек търси всякакви начини да намери облекчение.

Anti-constipation-diet
Тези храни лекуват запек

Най-честата причина за проблема е непълноценното хранене с недостатъчен прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В този случай решението е лесно – промяна в начина на хранене и приемът на повече течности почти винаги по добряват положението. Ако запекът е следствие от пътуване или стрес, има няколко бързи и ефикасни метода да намерите изход.

Ако промяната в диетата и приемът на повече течности не помагат, консултирайте се с лекаря си, защото е Възможно по-сериозно заболяване като хипотиреоидизъм.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Плодове, зеленчуци, бобови храни и пълнозърнести храни

Богатото им съдържание на влакнини е ключът към „гладко“ функционираща храносмилателна система. Докато се придвижват през дебелото черво, влакнините абсорбират течности и увеличават обема и мекотата на изпражненията. Това им позволява да преминат по-лесно през червото, придвижвани от мускулните контракции. Най-плътните влакнини се намират в кората, стеблата и листата на плодовете и зеленчуците, затова е препоръчително да не белите ябълката и да не изхвърляте стеблата на броколите.

Листните зеленчуци (като спанак, броколи и др.) имат двойно полезно действие, което се изразява в съдържанието на влакнини и на магнезий. Увеличавайте приема на влакнини постепенно, защото драстичната промяна в диетата може да предизвика стрес в организма.

Минимален прием: 25-35 г влакнини на ден. Можете да си осигурите 8 г само с половин чаша сготвен червен фасул, 5 г от половин чаша овесена каша и 4,5 г от половин чаша сготвена зимна тиква.

Полезен съвет: Прекрасен начин да си осигурите повече влакнини е като започнете деня със закуска от овесени ядки със сушени сливи.

Сушени сливи

Сушените сливи действат като слабително средство, което стимулира мускулите да придвижват изпражненията през дебелото черво. В пет сушени сливи се съдържат 3 г влакнини, но учените не смятат, че това е причината за лаксативния им ефект. Те отдават действието им на високото съдържание на сорбитол, вид захарен алкохол.

Минимален прием: Една чаша сок от сливи или четири сушени сливи на ден. Варените сушени сливи (ошав) или накиснатите за една нощ сушени сливи са по-лесни за храносмилане от сушените.

Полезен съвет: Не прекалявайте, защото има опасност да получите диария.

Кафе и други горещи питиета

Кафето не само ободрява, но и може да ви донесе желаното облекчение при запек. Причината е, че горещите напитки засилват перисталтиката на червата. Кафето предизвиква допълнителни спазми на мускулите на стомашно-чревния тракт. Не е препоръчително да го използвате като постоянно слабително средство, защото то има и диуретично действие, но можете да прибягвате до него от време на време.

Друг вариант: гореща вода с една супена лъжица лимонов сок. Така приготвената напитка стимулира отделянето на жлъчка, което води до контракции на мускулите на стомашно-чревния тракт.

Минимален прием: Една-две чаши черно кафе или 250 мл гореща вода с две супени лъжици лимонов сок.

Вода

За да има полза от влакнините, трябва да се приемат и достатъчно течности. В противен случай организмът извлича водата от изпражненията, те се втвърдяват и преминаването им през червата се затруднява. Водата ще стане по-вкусна, ако добавите нарязани плодове според сезона.

Минимален прием: Между 8 и 11 чаши от 250 мл или 2-3 л на ден.

Полезен съвет: Ще следите по-лесно колко вода изпивате, ако поставите три гумени ластика на еднолитрова бутилката с вода и всеки път, когато я допълвате, махате по един ластик.

Ленено семе и псилиум (индийски живовляк)

Действието им се изразява в това, че увеличават обема на изпражненията. Изпивайте една чаша топло мляко с чаена лъжичка смляно ленено семе преди лягане. Добавете две супени лъжици ленено семе към зърнената си закуска или плодовия крем на закуска. Търсете зърнена закуска, в чието съдържание псилиумът е посочен като една от първите съставки.

Минимален прием: От 1 до 2 супени лъжици на ден с много вода.

Салата

В Европа много хора ядат салатата след основното ястие. По този начин богатите на влакнини зеленчуци изтласкват храната през стомашно-чревния тракт. Друг ефикасен метод е консумацията на плодове час преди или след ядене.

Минимален прием: Парче плод преди или след обяда и малко салата в края на вечерята.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Магнезий

Той има силно слабително действие. Съдържа се в ядките, семената и листните зеленчуци, но ако имате сериозен запек, можете да вземете добавка магнезий. Доза: От 150 до 300 мг на ден.

Добавки със съдържание на влакнини

Ако не успявате да си доставите необходимото количество влакнини, добавки със съдържание на псилиум ще запълнят дефицита.

Доза: Започнете с една равна чаена лъжичка на ден, разтворена в около половин литър вода. След това изпийте още половин литър вода. Постепенно стигнете до 2 супени лъжици на ден, ако е необходимо, или следвайте инструкциите на етикета.

Бодилакс – тази билкова хранителна добавка разрешава проблема със запека, подпомагайки нормалното функциониране на храносмилателната система. Съдържащите се етерични масла и влакнини в билките, подпомагат нормалната моторика на стомашно-чревния тракт, нормалната перисталтика. Повече за Бодилакс можете да прочетете ТУК!

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Краве мляко и други млечни продукти

Понякога запек може да се получи от непоносимост към млечния протеин. Ако увеличаването на влакнините и течностите не даде резултат, изключете млечните продукти от менюто си за една седмица, за да проверите дали причината е в тях.

Твърде голямо количество протеини

Богатата на протеини храна, особено червено месо, също може да бъде причина за запек.

Бял хляб, бял ориз и спагети от пшенично брашно

Тези храни са лишени от влакнини и от голяма част от полезните си хранителни съставки. Рафинираните храни не осигуряват влакнините, от които храносмилателната система се нуждае. Същото се отнася и за почти всички пакетирани хранителни продукти.

Алкохол

Той по принцип е диуретик, но при запек организмът има нужда от по-голям прием на течности, а алкохолът лишава тялото от вода.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *