ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да дадем на тялото си достатъчно калций

Калцият заема първо място в схемите на здравословното хранене. Той има изключително значение за здравето: активира работата на някои ферменти, които участват в изгарянето на мазнините.

calcКалцият е важен не само за изграждането на тъкани и регенерацията на увредени зони, но и за поддържането на нормални килограми. Ако този микроелемент е в достатъчно количество в менюто ни, процесът на отслабване ще е успешен, твърдят от psychologies.ru. Денонощното постъпление на калций за мъжете на възраст 25-50 години е около 1000 микрограма, а за жени и мъже над 65 години – 1500 микрограма.

Калцият се съдържа в познатите ни всекидневни храни: една чаша нискомаслено кисело мляко има 450 милиграма, чаша прясно мляко – 300, 30 г кашкавал – 155. В чаша портокалов сок е 300 мг, в половин чашка спанак – 135, в половин чаша настъргана ряпа – 100, в 30 г сусамово семе – 280 мг, в 30 г бадеми – 80 мг.

Калцият се усвоява добре едновременно с витамин С. Полезно е например да пием портокалов сок, обогатен с този витамин.
Храните, които имат високо съдържание на калций, не трябва да се приемат едновременно с други, в които доминира фосфорът – например пилешко месо, царевица, елда, картофи. Така равновесието на микроелементите се нарушава и е възможно да се увеличи приемът на фосфор, което ще потисне усвояването на калция.

Продължителното преживяване на стрес и липсата на физически натоварвания влошават усвояването на калция. Същият е ефектът от подсладените газирани напитки, които буквално “измиват” калция от организма заради съдържанието на ортофосфорна киселина. Само 200 мл подобна напитка е достатъчна тялото да се лиши от 100 мг калций. При здравословно хранене с грижа за калция комбнациите, за които споменахме, просто не бива да се допускат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *