ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Броколите са най-мощното оръжие в борбата с рака!

Броколите са от семейството на зелето, което обяснява противораковите му свойства (всички видове зеле са мощно оръжие срещу рака).

Съдържа почти 90% вода и много хранителни вещества. В един стрък има толкова влакнини, колкото в купа зърнена закуска и количеството на витамин С се равнява на това в два портокала. Между другото, листата му също могат да се консумират.

broccoliЛечебни свойства

Броколите са най-мощното оръжие в борбата с рака заради съдържанието им на серни съединения, като сулфорафан, чиято миризма можете да усетите, докато готвите този зеленчук. Тези химични съединения сигнализират на гените ни да повишат производството на ензими, които елиминират потенциални причинители на тумори. Яжте повече броколи и ще намалите наполовина риска от всички видове рак. Открито е също така, че сулфорафанът убива бактериите, които предизвикват язва. Броколите са източник на калций и калий, което го прави полезен за костите и кръвното налягане. Съдържанието на витамин С и бета-каротин защитава очите от катаракта и мозъчните клетки от разрушителните атаки на свободните радикали.

Здравен съвет

Задушавайте броколите за около 3-4 минути, докато станат хрупкави – така приготвени, те отделят най-голямо количество сулфорафан. Не го гответе в много вода, защото полезните им съставки се изгубват в нея. Яжте цветчетата, където е натрупан бета-каротинът, но не се отказвайте и от стеблата – там също се съдържат ценни хранителни елементи.

Оптимален прием: Половин чаша сготвени броколи е равна на цяла порция зеленчуци.

Съвети за пазаруване: Избирайте броколи с цветчета с тъмнозелен, лилав или син цвят – те съдържат повече витамин С от светлозелените и жълтите. Отпуснатите стъбла и цветове са признак за ниско качество на зеленчука.

Ключови съставки: Противоракови съединения (например сулфорафан), бета-каротин, калций, влакнини, фолат (витамин В), витамин С

Полезни съвети

  • Не изхвърляйте листата на броколите, те съдържат повече витамин А от цветчетата. Нарежете ги и ги прибавете към броколите или към салатата. Яжте и стеблата. Обелете твърдата им външна обвивка, преди да ги нарежете или настържете.
  • Ако броколите са увехнали, отрежете половин сантиметър от стеблото и го потопете в чаша студена вода. След няколко часа то отново ще бъде свежо.
  • Лимоновият сок предпазва нарязаните зеленчуци от покафеняване, но има обратен ефект при броколите (и при всички зеленчуци, съдържащи хлорофил) – то посивява. Съветваме ви да го подправяте с лимонов сок, след като се е охладило.
Броколи Sanct Bernhard
БРОКОЛИ срещу рак

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *