БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Жива вода тече край българско село

България е пълно с места, от които блика лечебна – жива вода. Това са не само официално установените и използвани за подобряване на здравето минерални извори, но и стотици малки изворчета и чешми, разпръснати по цялата страна. За всяко от тях има легенда и поверие, което звучи приказно и е достойно за филм.

Едно такова място се намира край пернишкото село Боснек, само на 40 километра от София, пише в. „Уикенд“. Изворът с жива вода край селото става все по-популярна туристическа дестинация и привлича хора отблизо и далеч. Тук често пристигат от Западните покрайнини, от по-вътрешни райони на Сърбия, от Македония и дори от Румъния. Някак странно е, но славата на извора с жива вода край Боснек е по-голяма извън пределите на България и по-непозната у нас.

лечебна вода
Змей пуска лечебна вода край село Боснек

Това е единственото място, на което водата тече от устатата на змей. Някои казват, че е крокодил. Не се знае кой и кога е направил каменната глава на митичното чудовище и е прокарал водата през нея.

Змеят на Боснек обаче е добър – гледа благо и почти усмихнато. В това ще се убедите, когато стигнете дотам. Легендата гласи, че невинаги страшилището е благо. Понякога спира да пуска живителна течност, а от очите му излизат гневни пламъчета. Това за пламъчетата си е измислица, но че водата спира, е самата истина.

Приказното народно съзнание е решило, че живата вода секва, когато човекът, който се доближи до извора, има лоши мисли, а животът му е изпълнен с грехове и зли дела. Но науката се е произнесла за изчезването на водата и има своето разумно обяснение. А то е, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина, преди да излезе на повърхността.

Когато кухината се изпразни, й е нужно известно време, за да се напълни отново. Именно през това време вода не тече от устата на змея. Водата намалява и спира обикновено за около 1 минута, през сухи месеци за до 1 час. Ако е било много дъждовно, е възможно изобщо да не секне, а само да излиза с различна сила. Казват, че подобен феномен се среща изключително рядко, като в Европа подобен извор има само във френските Алпи.

Местните вярват, че водата, която тече на това място, лекува всички болести.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *