Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да изчистим нитратите от зеленчуците? Полезни съвети и рецепти

Единствената гаранция, че плодовете и зеленчуците са свободни и чисти от нитрати е ако си ги отглеждате сами

Онова, което купуваме от пазара или магазина не винаги е здравословно. Ето няколко съвета как да се избавите от химиите, които се откриват в някои от най-популярните зеленчуци.

Зеле. В горната част на зелеви листа и кочана се съдържат повечето нитрати, така че те трябва да се махнат задължително.

Картоф. Изчистете ги от кората, сложете ги да заврат и веднага изсипете първата вода. Сложете нова и продължете да варите.

Тиквички, краставица, патладжан. Краставиците трябва да са светлозелени, ако са свободни от нитрати. Ако са тъмнозелени, това означава, че в тях има много химия.

Краставиците, тиквичките и патладжаните се слагат във вода за около два часа. Към водата може да добавите ябълков оцет и сол.

Маруля, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в дръжките – няма нужда да ги ядете. За тях важи същото, както за краставиците, тиквичките и патладжаните – киснете ги във вода, но без сол. Добавете само ябълков оцет.

Домати. При избора на домати, имайте предвид, че колкото по-дебела е кората, толкова повече тя съдържа химикали. Да не се купуват домати оранжево-червени, сякаш незрели. И не се поколеба да поискате от продавача да отреже доматите и ако те са бяла вътрешност и дебели вени – това означава голямо съдържание химия. И ако въпреки всичко все още се колебаете дали са „чисти“ накиснете ги в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички. Огромно количество нитрати се съдържа в листата и корените, затова ги махайте преди употреба. Да не се купува цвекло с извита опашка. Морковите се освобождават от нитратите само след варене и само след махане на първата вода.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *