ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВНИМАНИЕ! Арсен в чинията ни!?

Наскоро датските санитарни служби алармираха общественост­та, че при децата трябва да се намали консумацията на ориз и произтичащи от него про­дукти поради възможното високо съдържание на арсен в тях. За какво става дума?

арсен, хранене, храна

Арсенът е необходим за здравето олигоелемент, който участва в многобройни химически реакции в орга­низма, по-точно в костите и зъбите. Нуждата от арсен е минимална – между 10 и 20 микрограма на ден – и тя се задоволява от нормалното хранене, тъй като арсен има в почти всички хранителни продукти. Но този елемент е и опасна отрова, често упо­требявана в историята пора­ди липсата на мирис и вкус. Смъртоносната доза е 70-180 милиграма. В малки, но ре­довно приемани дози, арсенът е канцерогенен и се свързва с рака на кожата, пикочния мехур и белите дробове.

 

От векове насам арсенът е използван в различни човешки дейности – от металургията до производ­ството на бои, обработката на кожи и дърво, избелването на материали и пр.

В някои страни той се употребява като пестицид и инсектицид.

Арсенът не изчезва, той не се разгражда биологически, така че се натрупва в почвата и водите. Това е причината да се съдържа в зеленчуците и плодовете, както и в рибите и морските дарове.

 

В Европа питейната вода е под строг контрол.

Тя не трябва да съдържа повече от 10 микрограма арсен на литър – това е нормата, определена от Световната здравна орга­низация, която изнесе много тревожни данни за Китай, Индия и САЩ. В тези стра­ни питейната вода съдържа опасни количества арсен, съ­ответно и в продуктите, които се приготвят с нея.

 

Защо в ориза има повече арсен, от­колкото в другите продукти?

Защото расте във водата. Особено замърсен е аме­риканският ориз, който се изнася в десетки страни. Други храни, които съдържат арсен, са някои зеленчуци и риби като змиорка или скумрия.

 

Можем да се предпазим

Децата са по-уязвими поради по-ниското си тегло и затова не трябва да им се дава всеки ден ориз, оризови бисквити, мляко с ориз и т.н. Няма никакви причини да пият и оризово мляко. Възрастните любители на суши също трябва да разредят консумацията си. Добре е да се знае, че биологично чистият ориз не е предпазен от арсен.

Ако имате непоносимост към глутен и по тази причина често хапвате ориз, може­те да го замените с царевица, киноа, просо или елда.

 

Лесни съвети

Варете ориза в много вода или правете като японците и го изплаквайте многократно, преди да го варите. Съотношението трябва да бъде 1 част ориз към 4 части вода – арсенът се разтва­ря във водата и това количество от нея, което не е абсорбирано от ориза, се изхвърля.

Проверявайте откъде идва оризът – избяг­вайте този, който е внос от САЩ или Индия, поради високото съдържание на арсен във водите в тези страни.

Разнообразявайте храненето си с различни зърнени продукти, плодове и зеленчуци.

 

Канцерогенен фактор: човек

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *