ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазим от тромбоза?

Коварните тромби, които могат да запушат важен кръвоносен съд и да ни причинят смърт, имат своето научно обяснение. Образуват се, когато кръвта се сгъсти, ако отслабне бързината на кръвообращението или се наруши здравината на една венозна стена.

trombПоследното условие не е задължително, обясняват експертите на medikforum.ru. Кръвни съсиреци или тромби могат да се образуват и при нормално състояние на кръвоносните съдове. Важно е да се припомни, че в крайниците движението на кръвта винаги е по-бавно, отколкото във всяка друга част на тялото. Ако един човек води заседнал живот, има наднормено тегло или обременяваща наследственост, той трябва да е готов за подобен проблем. У доста хора склонността към повишено съсирване на кръвта е генетично заложена.

Най-често проблеми създават вените на бедрата и подбедрицата. Опасно е, когато се образува и откъсне голям тромб – той може сериозно да навреди на организма и дори да причини смърт. Размерът му не е главният проблем. Проблем е структурата на тромба: опасен е той тогава, когато структурата му не е еднородна. Такива тромби обикновено са закрепени слабо за стената на кръвоносния съд и лесно могат да се откъснат. И най-слабият тласък може да откъсне т.н. флотиращ тромб и той да достигне до белодробната артерия. Именно това причинява неизбежна смърт – т.н. тромбоемболия на белодробната артерия.

Подобни опасни ситуации не винаги са предвидими, но има неща, които всеки може да направи за себе си. Така например жените често омаловажават някои гинекологични проблеми. Но нерядко те са свързани с тромбоза на тазовите вени. Ако краката ви често отичат, имате видими разширени вени и сутрин ставате трудно, потърсете лекар. Избягвайте обувките на високи токчета, следете теглото си и се движете повече. Пийте достатъчно вода: не пресъхвайте! Средната норма от два литра на ден е задължителна, особено в топлите дни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *