ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет мита за безглутеновата диета

Популярността на безглутеновата диета продължава да расте и много хора променят храненето си в съответствие с правилата й. Така се опитват да съхранят здравето си и да се освободят от излишни килограми. Сред точните правила на този тип хранене обаче витаят митове, които едва ли са полезни.

gluПървият мит е, че безглутеновата диета автоматично гарантира отслабване, отбелязват от medikforum.ru. Отказът от глутен означава да изведете от храненето голямо количество въглехидрати, т.е. теоретично отслабването е възможно. В същото време хората заменят тези продукти с други, които съвсем не са лишени от калоричност – така ефектът от диетата намалява. Има смисъл да очаквате редукция на теглото само ако замените храните с глутен със зеленчуци, плодове и нетлъсто месо.

Според втория мит безглутеновата диета означава да се храните с продукти, които не са вкусни. На практика безглутеновите храни се отличават по вкус много слабо от глутеновите си “двойници” – при експерименти контролните групи доброволци рядко са различавали двете групи храни.

Трети мит учи, че безглутеновите храни са полезни за стомаха. Всъщност безглутеновата диета подобрява функционирането на храносмилателната система – но това се отнася само за хората, които са алергични към глутена и развиват целиакия. При всички останали отсъствието на глутен в храната няма съществено значение за здравето на стомаха.

Четвъртата заблуда е, че без глутен храненето като цяло става по-здравословно. Но ефектът може да бъде противоположен – зърнените храни, съдържащи глутен, внасят в организма витамини и микроелементи с изключително важна роля. Така например те са източник на фолиева киселина, особено ценна в първите месеци от бременността. Според статистиката безглутеновата диета е най-популярна сред младите жени.

Пети мит: безглутеновите продукти са по-здравословни от онези, които съдържат глутен. Всъщност такова обобщение е безпочвено. Когато от една храна се изключи пшеничното брашно, производителите трябва да го заменят с нещо друго – така, че продуктът в крайна сметка да запази вида, вкуса и текстурата си. Най-често безглутеновите продукти съдържат повече мазнини и захар, което едва ли ги прави по-здравословни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *