Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са храни с изненадващо висок гликемичен индекс!

По-долу са някои храни, за които може да си мислите, че са с нисък GI (гликемичен индекс ГИ) или GL (гликемичен лоудинг ГЛ), но стойностите му могат да ви изненадат.

Пшеничен хляб, пълнозърнест – GI = 71

Не си мислете, че като пише на хляба „пълнозърнест” това означава нисък GI, напротив –  стойността му е като на бял хляб. Причината? Брашното се прави от цели пшеничени зърна, но все още се обработва, за да се получи фина текстура. Промените в правенето на хляб, които благоприятстват бързото производство също могат да имат ефект върху увеличаването на GI.

Царевични пръчици – GI = 74

Те са с високо съдържание на захар или сол (в зависимост от вида) и въпреки че са направени от царевично брашно, са претърпели много преработка и имат незнайно какви добавки.

Просо – GI = 71

Просото е без глутен, но действително има висок гликемичен индекс и при варене.

Тиква – GI = 75

Стойността на гликемичния индекс на хранителните вещества в тиквата  е висока, но това не означава, че не трябва да я ядете. Тиквата е с много ниско съдържание на въглехидрати. Това означава, че тиквата има нисък GL (Гликемичен товар). Когато се яде в малки количества, тиквата няма да доведе до драматично увеличение на кръвната ви захар.

Инстант за овесена каша –  GI = 83

Въпреки че се прави от овес, той се обработва така, че резултатът е висок гликемичен индекс. Вареният овес е с нисък GI.

Тестени изделия от безглутенови царевица или ориз – GI = 78

Само защото една храна е без глутен, не означава автоматично, че е здравословна. Макаронените изделия от безглутенова царевица или ориз не съдържат фибри и има висок GI и GL.

Пащърнак – GI = 97

Това са коренови зеленчуци и съдържат много полезни хранителни вещества. Тяхното съдържание на въглехидрати не е високо, така че не би увеличило много кръвната ви захар.

Диня – GI = 72

Като цяло плодовете, които се ядат без кората (ананас, пъпеш) имат по-висок GI от плодовете, които се ядат без да се белят (ябълки, горски плодове). Динята също не съдържа много въглехидрати и в резултат на това има нисък гликемичен товар (GL – гликемичен лоудинг).

 

Това са начините да сте здрави без диета!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *