Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Банани и картофи спасяват от рак любителите на червеното месо

Любителите на стек алангле може да избегнат сериозните рискове рисковете, ако консумират достатъчно банани и картофи

Следващия път, преди да метнете сочните пържоли на барбекюто, не забравяйте студената картофена салата – тя може да противодейства на вредните последици от консумация на червено месо, препоръчва New Scientist. Червеното месо заема челна позиция сред основните рискови фактори за рак на дебелото черво. Скорошни изследвания доказаха, че устойчивата форма на нишесте, намираща се в банани и картофи, помага за защитата на организма, като потиска някои опасни генетични промени, водещи до рак.

Банани и картофи спасяват от рак любителите на червеното месо
Банани и картофи спасяват от рак любителите на червеното месо

Клинично изследване в Аделаида (Австралия) доказва правилността на някои хранителни навици, предавани от поколения. Учени от университета „Глиндерс“ залагат експеримент, при който група доброволци са поставени на изцяло „месна диета“. След един месец клиничните изследвания показват повишаване нивото на специфичните молекули miR17-92 и miR21, а те диктуват оцеляването и растежа на раковите клетки.

През втория месец доброволците получават освен червено месо и устойчива форма на нишесте, което присъства в бананите и варените картофи. Както сме отбелязвали и преди, по-здравословни са варените и нарязани картофи на салата, а не като пюре. Клетъчните проби на доброволците в края на експеримента показват връщане към нормалното ниво на рисковия фактор miR17-92.

Прекомерната употреба на месо може да предизвика промени на клетъчно ниво, които увреждат ДНК и увеличават риска от рак на дебелото черво“ – предупреждава ръководителят на екипа изследователи проф. Карън Хъмфрис. В заключение към тях се присъединява специалистът по гастроентерология Джон Къмингс „Количеството трябва да бъде умерено, като се комбинира с храни, които съдържат фибри или резистентно нишесте. Например банани и картофи добре се справят с пагубните последици от консумацията на червено месо, затова не ги пренебрегвайте!“ – цитира препоръките за здравословно хранене New Scientist.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Банани и картофи спасяват от рак любителите на червеното месо

  1. Иван каза:

    Добро утро, спомага за подобряване баланса на чревната флора заради специфичното нишесте, което се усвоява само от даден тип благотворно-влияещи бактерии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *