Рак на дебелото черво – болезнен и почти нелечим

Ракът на дебелото черво е едно от най-честите злокачествени заболявания

рак на дебелото черво, рак на дебелото черво причини

рак на дебелото черво

По данни на пациентската организация у нас хората с тумори на дебелото черво се увеличават, като всяка година се регистрират над 4000 нови случая. В България все още злокачественото заболяване се открива късно. „Първоначално болните нямат оплаквания или имат минимална симптоматика, на която не обръщат внимание – казва д-р Михаил Табаков. – При появата на изявени симптоми ракът вече е в напреднал стадий със значително влошени шансове за излекуване. Затова най-успешната превенция е ранното откриване и отстраняване на появилите се полипи на дебелото черво, преди те да са станали злокачествени. Дори и в случаите, когато раковите клетки вече са налице, ранната намеса подобрява прогнозата след адекватно лечение.“

Лекарят препоръчва хората над 40-годишна възраст веднъж годишно да провеждат дигитално изследване на ректума (последната част от дебелото черво) и да правят тест за окултно кървене (което не се вижда с невъоръжено око). Според съвременните профилактични програми след навършване на 50 години трябва да се прави специално изследване на ректума на всеки 3-5 години. То представлява детайлен оглед на дебелочревна-та лигавица, който позволява и отстраняване на появили се полипи. При фамилно обременени обаче първото изследване трябва да се проведе 10 години по-рано от възрастта, на която е диагностициран ракът при роднина по права линия.
Здравословният начин на живот също спада към профилактичните мерки срещу рак на дебелото черво. Яжте бедни на мазнини и богати на фибри храни. Основните източници на мазнини са червеното месо, яйцата, кравето масло, олиото. Храните, богати на фибри, са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти. Те увеличават обема на изпражненията и по този начин спомагат за бързото очистване на гастроинтестиналния тракт от веществата, които могат да отключат злокачествен процес. Употребявайте алкохол в умерени количества – ограничете се до не повече от едно питие на ден за жените и две за мъжете.

Правете 30-минутна гимнастика през повечето дни от седмицата. Ако до този момент не сте проявявали физическа активност, започнете, като постепенно увеличавате времето до половин час. Преди това се консултирайте с личния си лекар, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *