ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Обикновените картофи – неочаквано полезни за здравето

Непретенциозните картофи незаслужено се ползват с лоша слава, а всъщност те са пълни с витамини, минерали и помагат дори срещу рак

За сметка на разноцветните плодове и зеленчуци, обикновените картофи рядко намират място в класациите на полезните продукти. Обаче според експертите на MNT Knowledge Center, картофите могат да обогатят дневното меню и диетата ни с ценни вещества, съобщава Medical News Today.

картофиМного зависи от това, как се приготвят и предлагат картофите, така че обвиненията за високо съдържание на калории може да отпадне. Те не са само вредния за здравето чипс и спокойно могат да заместят цяла шепа витамини. На практика средно голяма грудка съдържа 164 калории, 0% холестерол, 4.3 грама протеин, 0,2 г мазнини, 4.7 грама фибри и 37 г въглехидрати. Картофите могат да ни ни доставят 2% от необходимия ежедневно калций, 51% от дозата витамин С, 30% от витамин В6, 9% желязо, 25% калий и 12% магнезий. В тях също има фосфор, фолиева киселина, ниацин, холин и цинк. За отбелязване, суровите картофи съдържат много малко сол, обаче ни доставят алфа-липоева киселина. Тя помага на организма да превърне глюкозата в чиста енергия и не допуска затлъстяване. В кожицата на картофите е открит флавоноида кверцетин, който има мощно противовъзпалително действие и действа като антиоксидант.

По такъв начин обикновените картофи се оказват неочаквано полезни за здравето на костите, стимулират производството на колаген, контролират кръвното налягане. Присъствието им в менюто дава възможност за намаляване нивото на холестерол, като се предпазва сърцето. Съдържащия се в картофите вит. B6 не позволява натрупване на хомоцистеин, който е виновен за увреждане на кръвоносните съдове.

Холинът регулира съня, мускулната активност, процесите на обучение и запаметяване. Това вещество ръзка поддържа структурата на клетъчната мембрана и спомага за предаването на нервните импулси да абсорбира мазнини и намалява хронично възпаление.

Фолиевата киселина участва в синтеза и възстановяването на ДНК не се образуват ракови клетки и мутации., а фибрите предпазват от запек, дава усещане за ситосте. Витамин В6 регулира метаболизма, разделяне въглехидрати и протеини в глюкоза и аминокиселини. Колагенът, който се стимулира от витамин С, е от решаващо значение за поддържане на младостта на кожата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *