Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 ефективни метода за спиране на цигарите

Няма универсално решение, а различни индивидуално подходящи механизми за спиране на цигарите. Чудеса не стават, освен ако не им помогнем да станат. Алтернативните методи дават много възможности за освобождаване от никотиновата зависимост и си струва да разберем кои са техните оръжия.

1. Волята – по-силна от зависимостта

Думата „воля” често вбесява пушачите, защото подсилва неизбежното им чувство за вина. Проблемът е в това, че някои от тях успяват „от раз” да преборят зависимостта си, други се нуждаят от повече време и повече страдат. Как го нравят първите? Доста от тях са стигнали до границите на търпимостта към собствената си зависимост, която започват да усещат като робство. Гордостта и чувството за достойнство могат да бъдат отличен мотор, а перспективата за икономиите, които се очертават, още повече подсилва енергията за отказ, пише сп. „Здравен журнал“.

Понякога решението се „отключва” от една единствена фраза. Новият любим е непушач и ви казва, че е жалко stop na cigariteда „омирисвате” красотата си с тази ужасна смрад в устата, по косата и дрехите. Не са много влюбените жени, които биха останали безчувствени в такава ситуация.

Лекарите знаят, че зависимостта след време може отново да се събуди при някои хора, докато при други това никога не се повтаря. А защо е така – медицината мълчи.

Ако решението ви вече е взето, предупредете близките да се приготвят за малко по-нервни отношения в началото. Помислете предварително и за начина, по който ще се храните, за да избегнете появата на излишни килограми.

2. Заместители на никотина

Заместването на никотина с лепенки или лекарства трябва да става под лекарски контрол. Целта е да се преодолее липсата на никотин, особено при дългогодишните пушачи. Лепенките и другите подобни средства преборват успешно нервността, както и симптомите на тревожност и деперсия. Регулира се и апетитът.

3. Хипноза

Лекарите се показват скептични към този метод, но той отново е на мода и се оказва успешен при някои пушачи. Необходими са три сеанса, въпреки че понякога и единединствен е достатъчен. Не става дума за хипноза, при която пациентът е безучастен – напротив, той е по-скоро в определено хипнотично състояние, което му позволява да отговаря на въпросите за своите навици, свързани с цигарите. Целта е да се породи чувството на отвращение към тютюна. Някои пациенти успяват след това да се довеждат до автохипноза и да се справят сами.

Няма научни доказателства за ефикасността на хипнозата, но практиката показва, че някои пушачи са много по-мотивирани да спрат цигарите именно след такива сеанси. Повечето от тях свидетелстват, че желанието им за пушене не изчезва, но се съпътства от позив за повръщане, което ги възпира. Важен е резултатът!

4. Акупунктура

Акупунктура, акупресура и лазерни лъчи в слаба доза са обичайни методи за отказ от цигарите, при които също липсват сериозни медицински доказателства и обяснения на резултатите. Ефектът на тези методи е по- скоро свързан с по-лесното преодоляване на симптомите за никотинов недостиг.

При някои пациенти самият факт, че правят сеанси по акупунктура има мотивиращо и успокояващо нервите действие, което не е без значение в битката със зависимостта.

Не бива да се забравя, че тя е психически феномен, който невинаги има логично обяснение. Всичко, което помага, е добре дошло, дори да не може да бъде обяснено.

5. Аурикулотерапия

Става дума за специфична форма на акупунктурата, която се отнася до точките по външното ухо. Тази древнокитайска практика се базира на разбирането, че ушната мида има формата на обърнат човешки зародиш и стимулирането на определени точки служи за предаване на информации към мозъка. По този начин може да се контролират симтомите на никотинов недостиг. Сеансите по аурикулотерапия се препоръчват в първите месеци след отказа от цигарите.

6. Когнитивно- поведенческа терапия

Терапевтът трябва да разбере личността на пациента, истинското му отношение към цигарите – като към враг или като към приятел, какво го мотивира да се откаже, навиците му в пушенето /кога, колко и т.н./.

Изследванията сочат, че тази терапия е ефикасна в 50% от случаите. Пациентите се научават да избягват ситуациите, които ги насърчават да пушат, и да ценят собствените си усилия да постигнат един по-качествен живот без цигари.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “6 ефективни метода за спиране на цигарите

  1. Мария- Мира каза:

    Имаме потребност от подобни статии с предложения, основани на личния опит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *