Отвара от каперси помага при болно сърце

В древността каперсите са използвани като ароматна подправка, но и за лекарство

каперси

С отвара от цветовете им раните заздравяват бързо. Най-силно въздействат на сърцето. Доказано е, че помагат на сърдечноболни. Има и рецепта за сок от корените на храста каперсник. Той е отлично обезболяващо. Ефектът на каперсите срещу зъбобол и проблеми с щитовидната жлеза е признат от съвременната медицина. Шепа каперси събуждат апетита. Богати са на витамини, фибри и органични киселини. Липсата на топлинна обработка запазва всичките им полезни вещества в изначалния вид.
Те обаче не са за хора с чернодробни, жлъчни или бъбречни проблеми. В българската култура тези пъпчици навлизат от няколко години. Готвачите вече ги добавят предимно в салатите.

За да се стигне до познатите зелени топчета, от храста каперсник се извличат недоразвитите му цветни пъпки. Ароматът им е като на синапа, но вкусът им е по-скоро лютив. Цветните пъпки се ядат пресни или мариновани. По форма са сплескани или закръглени. За доброто им състояние се съди по твърдостта и масленозеления цвят. Старите и некачествени пъпки на каперсите са почернели, омекнали и безвкусни.

Различни кухни включват осолени и мариновани каперси в рибни и месни ястия за придаване на пикантност. Те са част от много средиземноморски сосове и маринати. Чудесна добавка към салати са. За украсата им се използва и етеричното масло от семената.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *