ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неочаквано полезна е комбинацията между зеле и цитрусови плодове

Добре е да ядем плодовете, без да ги белим, в кората се съдържат най-много полезни вещества. Препоръчително е да приемаме по пет пъти на ден плодове и зеленчуци, и то сезонните. Не е сложно – достатъчно е към месото да прибавим гарнитураотняка­къв задушен зеленчук и една чаша портокалов сок.

 зеле, цитрусови плодове, соколечение, сурови зеленчуци, имунитет

Какво се съдържа в зе­лето?

Различните видове зеле ни доставят много ви­тамини, особено през зимата – витамин С, калий, калций, желязо, фолиева киселина и каротиноиди. Само в зелето се съдържа групата на гликозинолатите, които действат като лек антибиотик и са при­чина за типичната миризма и вкус. Освен това има и изотиоцианати – антиоксидан­ти, ефикасни против ракови заболявания.

От какви болести ни предпазва?

Зелето действа антибактериално, може да предотврати инфекции на пикочните пътища, предпазва от рак. Някои сортове, като броколи и карфиол, влияят положително на нивото на естрогена.

Как да го ядем?

Полезните му вещества намаляват напо­ловина при готвене, затова експертите ни съветват да ядем често сурово зеле. Бяло­то, червеното зеле и алабашът са идеални за това. Киселото зеле е чудесно като салата. Ако предпочитате готвено зеле, нарежете го на ситно и го задушавайте или пържете кратко време.

 

А какво да кажем за цитрусовите плодове:

Какво съдържат?

Ли­моните, портокалите и грейпфрутите са истин­ски „разностранни талан­ти“. По-рано са спасявали моряците от скорбут. Сега знаем, че са богати на вита­мин С, провитамин А и ми­нерални вещества като ка­лий и магнезий. Освен това съдържат огромен арсенал от биоактивни вещества. Само при портокалите те са около 170, в това число 60 противовъзпалителни флавоноиди и каротинои­ди. Много важен е т.нар. лимонен – той се грижи за аромата на плодовете и предотвратява растежа на раковите клетки.

Как да ги ядем?

Най-до­бре купувайте екологично чисти плодове и настъргвайте кората им, за да може да я използвате и нея. На ден е добре да се пие по 1 чаша прясно изце­ден портокалов сок.

 

Яжте повече черупкови плодове, за да не се разболявате!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *