Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как протича остеоартрита?

Разрушаването на хрущяла, което води до остеоартрит, не настъпва за една нощ, въпреки че първият пристъп на остра болка в бедро­то или коляното може да ви наведе на тази мисъл. Ерозията почти винаги е бавна, протича в продължение на месеци или години, през които гладкият хлъзгав хрущял изтънява, повърх­ността му загрубява и той губи защитната си способност.

сок от глухарче, чупливи кости, стави, остеопороза, артрит, магнезий, калий, калций, натрий, желязо

Болката и схващането, съпровождащи рушенето на хрущя­ла, също се появят постепенно и много хора ги пренебрегват и отдават на възрастта. За някои щастливци остеоартрита се развива само дотолкова – известен дискомфорт с дискретни симптоми.

С напредването на процеса много пациенти започват да из­питват неприятни симптоми и накрая търсят лекарска помощ. След тренировка коленните или други стави са болезнени или схванати за кратко. Някои се чувстват сковани и след продължително седене – когато слизат от кола след дълго пътуване например или се из­правят, след като са гледали филм по теле­визията.

Кост върху кост

  • Накрая ставният хру­щял толкова се износва, че на места костта се трие върху другата кост. Коляното може да „блокира“ за кратко при изкач­ване на стълби, или пък да има триене, дори скърцане, при сгъване на засегнатите стави. Някои хора започват да избягват рутинни за тях дейности, които им причи­няват болка – например ежедневната разходка до будката за вестници или работата в градината през по­чивните дни. Ако е засегната колянна или тазобедрена става, пациентите започват да накуцват в стремежа си да намалят болката.

Малки частици отчупен хрущял, плуващи в синовиалната течност, могат да раздразнят синовиалната мембрана и да вло­шат състоянието на ставата. Мембраната се възпалява, удебеля­ва и произвежда допълнително синовиална течност, което води до подуване на ставата. Освен засилване на болката пациентът забелязва, че диапазонът на движение в ставата е по-ограничен.

  • Костни шипове и други болезнени израстъци

Когато измененията при остеоартрит напреднат и освен хрущяла се ангажират и подлежащите кости, върху техните външни ръбове се появяват малки израстъци (познати като костни шипове или остеофити). Те увеличават став­ната повърхност и са защит­ната реакция на костите сре­щу допълнителния натиск, по­лучен вследствие на износване­то на предпазната хрущялна обвивка.

За съжаление костните шипове често влошават положението. Ако са по прешлените например, те пре­дизвикват остра болка, като притис­кат нервите, свързващи гръбначния мозък с мускулите, а острите шипове около ръба на колянната става увели­чават болката и дискомфорта. В този случай артритната болка може да държи хората будни цяла нощ.

Когато хрущялът е напълно разрушен, чувствителните кос­ти в ставата започват да се трият една в друга. Дори и при най-малкото движение болката е мъчителна и неотслабваща. Кога­то толкова тежка форма на остеоартрит засегне носещи тежестта на тя­лото стави като колянната и тазобедрената, това води до инвалидизиране, особено ако:

  • Неравномерното разрушаване на хрущяла е довело до не­равност на ставните повърхности, което предизвиква раз­местване на костите и нестабилност в самата става.
  • Дълги остри костни образувания ограничават подвижност­та на ставата.
  • Поради щадене на болезнената става поддържащите я мускули и сухожилия се скъсяват и отслабват, което води до мускулни спазми и деформации. Оперативното заместване на ставата е добър изход за хора с толкова тежка форма на остеоартрит.

 

 

Кои стави поразява oстеоартрита

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *