Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои стави поразява oстеоартрита

Ставна болка, която не отшумява след няколкодневна почивка, е сигурен знак, че трябва да се консултирате с лекар.

борба с артрита, артрит, заболяване на костите, болка в ставите, остеоартрит

Остеоартритът може да засегне всяка една става, но най-често се проявява при ръцете, коленете, тазобедрените стави и гръбнака.

Ръцете

Остеоартритът на ставите на пръстите обикновено е наследствено обусловен. Възлите на Хеберден, малки костни издатини в областта на крайните стави на пръстите, се появя­ват най-често при жени на средна и в напреднала възраст. Те не са болезнени и се развиват бавно в продължение на години, така че жената може да не ги забележи, докато например не се затрудни да сложи или извади пръстена си. Два пъти по-голяма е вероятността тези неприятни образувания да се появят при жени, чиито майки са имали същия проблем. Подобни възли в областта на средните стави на пръстите са известни като „въз­ли на Бушар“. И двата вида се появяват първоначално на един или няколко пръста, а после засягат и други. Както самият Хеберден отбелязва, проблемът е предимно козметичен.

Далеч по-болезнената форма на oстеоартрит, засягаща крайните ста­ви на пръстите, се нарича „възлов остеоартрит“. Неочаквано се появяват болка и оток на ставата за 3-4 седмици, след което проблемът отшумява. Възловият oстеоартрит също е наследствен и засяга предимно жени над 45 години, които са 10 пъти по-застрашени, отколкото мъжете от същата възрасто­ва група.

Ставата в основата на палеца също чес­то се поразява от остеоартрита.

Коленете

Коленете понасят повече те­жест от всяка друга става в тялото, което ги прави значително податливи на oстеоартрит. Те се подуват, схващат и болят при опити за раздвижването им. Може да забележите проблеми при ходене, изкачване на стълби, качване и слизане от кола. Според изследванията укрепването на мускулите около колянната става значително подобрява състоянието.

Тазобедрените стави

Подобно на коленните, те поемат те­жестта на тялото и са също толкова предразположени към oстеоартрит. Хората с това заболяване изпитват трудност при навеждане, а болката и схващането водят до накуцване. Освен в таза болката може да се разпространява и да обхваща най-вече слабините и вътрешната част на бедрото.

Както вече споменахме, някои случаи на oстеоартрит на тазобедрена­та става са наследствено обусловени. При хора с изкривени дол­ни крайници или с вродена луксация (изместване) на тазобед­рената става съществува по-голям риск от това заболяване.

Отслабването помага, но не толкова, колкото при oстеоартрит на ко­ляното. Лекарствата и упражненията също облекчават болката и подобряват двигателността. Оперативното заместване на та­зобедрената става е ефективно, когато другите терапевтични средства вече не могат да се справят с болката или ограничена­та подвижност.

Гръбнакът

Остеоартритът на гръбнака причинява главно схващане и болка във врата и долната част на гърба. Облекча­ването на симптомите се постига с упражнения, укрепващи тръбните и коремните мускули, загряваща терапия и възглав­ници за опора при седене. При някои хора костни шипове на прешлените могат да притиснат нервните коренчета, предизвиквайки болка, слабост и изтръпване на крайниците. В такъв случай е възможно да се наложи операция за премахване на на­тиска върху нервите.

 

 

Как възрастта влияе на развитието на остеоартрит

 

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *