ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание мързеливци, внимание спортисти!

Ранната диагноза и лечение са най-добри­ят подход при всеки случай на остеоартрит, особено на колянната става. Тера­пия, включваща приемането на лекарства, програми за отслабване, определени уп­ражнения, курс инжекции с хиалуронова киселина или патерици, може да предот­врати прогресивното увреждане на става­та. Без взети мерки остеоартрита на коляното води  до инвалидизиране и единственият изход за пациента е оперативно заместване на ставата.

 мързеливост, ленивост, мързел, спорт, спортисти, мазнини,

Внимание, мързеливци!

С възрастта хората все по-малко спортуват – особено ако стра­дат от артрит. Значително подценяван е фактът, че бездействието само по себе си увеличава риска от остеоартрит по няколко на­чина:

  • Обездвижването води до натрупване на излишни килогра­ми, което допълнително натоварва ставите – между 2 и 4 кг тежест за всеки наддаден килограм.
  • Осигуряващите движението в ставите структури – най-вече мускулите, атрофират в резултат на обездвижване. Изслед­ванията сочат, че при хора със слаби бедрени мускули има по-голяма вероятност от остеоартрит на коляното.
  • Липсата на движение „убива“ хондроцитите – клетките, които образуват и възстановяват хрущяла. Тъй като в хру­щяла няма кръвоносни съдове, хондроцитите трябва да си набавят хранителни вещества от синовиалната течност. Хо­денето пеша и другите натоварващи ставите упражнения обезпечават важната за хондроцитите циркулация на теч­ността към и от хрущяла с всяко движение.

Внимание, спортисти!

Спортните рубрики редовно съобщават за състезатели, претър­пели сериозни травми на ставите, най-често на коляното. За съ­жаление всеки, при който се е стигало до увреждане на някоя ставна структура като хрущял, кост, връзка или сухожилие, може впоследствие да развие остеоартрит на ставата. При ня­кои травми като открита фрактура на глезена остеоартрита е сигурен. Много професионални спортисти с чести коленни травми развиват остеоартрит на коляното след приключване на спортната си ка­риера.

ВАЖНО!

Страхувате се, че страдате от остеоартрит? Проверете симптомите си:

  • Изпитвате постоянна или периодична болка в една или по­вече стави.
  • Болката се засилва след упражнения или друга физическа дейност и отслабва при почивка.
  • Болката се увеличава и не изчезва дори след няколкодне­вен покой на ставата.
  • Една или повече стави остават сковани половин час или по-малко след като станете от леглото.
  • Една или повече стави са оточни и болезнени.
  • Усещате триене или скърцане в засегнатата става.
  • При раздвижване след продължително седене – след дълго шофиране или гледане на телевизия например – се чувства­те схванати в течение на 20-30 минути.

 

 

 

 

Как възрастта влияе на развитието на остеоартрит

 

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *