ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как възрастта влияе на развитието на остеоартрит

Със сигурност най-силният фактор за развитието на остеоартрит е възрастта. Заболяването се среща рядко при младите хора и все по-често – с напредването на възрастта. Всъщност остеоартрита може да е свързан със стареенето, но не е резултат от него.

борба с артрита, артрит, заболяване на костите, болка в ставите, остеоартрит

Обусловени от възрастта фактори, както и някои други при­чини създават предразположеността към остеоартрит и влошават със­тоянието при вече възникнало заболяване.

Твърде много килограми

Не само мъдростта се увеличава с годините, но и талията. До­пълнителното тегло непрекъснато натоварва ставите и впо­следствие уврежда хрущяла. Това важи най-вече за т. нар. носе­щи тежестта стави – коленните и донякъде тазобедрените.

Ако сте с наднормено тегло, свалянето на излишните кило­грами е най-ефикасното лечение на остеоартрит. Едно изследване сред жени над 36-годишна възраст с различно тегло установява, че при най-пълните от тях (в горните 20%) има три пъти по-голям риск от развитието на остеоартрит на коляното, отколкото при тези, по­падащи в най-долните 20%. Това е първото проучване, доказва­що, че остеоартрита може да бъде предотвратен.

Нестабилни стави

Когато костите в ставата не са здраво свързани, при движение те се удрят една в друга и защитният им хрущял се разрушава. „Ставната нестабилност“ днес се счита за основна причина за болката и сутрешната скованост, появяващи се много преди да започне рушенето на хрущяла. (Тези симптоми са чести при млади жени с „хипермобилни стави“, чиято гъвкавост ги пре­връща в талантливи гимнастички). Като предпазна мярка съ­ветваме хората с нестабилни стави да избягват дейности, увели­чаващи риска от преждевременно развитие на остеоартрит.

Натоварване на работното място

Някои професии са свързани с по-висок риск от поява на остеоартрит. Например остеоартрит на коляното е често явление при миньо­ри, докери и други, които непрекъснато сгъват коленете си или повдигат тежки предмети.

Поглед към гените

През 1990 г., след като изучават семейство, чиито членове раз­виват остеоартрит на много от ставите в доста ранна възраст, учените успяват да идентифицират ген, отговорен за производството на колаген в хрущяла. Мутация на този ген води до синтезирането на „дефектен колаген“, което прави хрущяла неустойчив и се стига до преждевременното му разрушаване.

Гените имат значение и за засягането на определени стави. През 1944 г. учени съобщават, че остеоартрит, развиващ се в крайните стави на пръстите, е фамилна особеност. При него се образуват малки костни издатини около засегнатите стави, познати като „възли на Хеберден“ (по името на британски лекар от XVIII в., който ги описва за първи път). Възлите на Хеберден са по-често срещани при жените, най-вече след менопаузата.

Гените определят възникването на остеоартрит и на други стави. През 1998 г. учени, наблюдаващи 616 двойки еднояйчни и двуяйчни жени близнаци над 40-годишна възраст заключават, че половината от случаите на остеоартрит на тазобедрената става са свър­зани с генетични фактори.

Не е лесно да си жена

Жените са изправени пред много по-голям риск от остеоартрит, отколкото мъжете, особено с напредване на възрастта. Тази разлика е най-отчетлива при остеоартрит на коляното при по-въз­растните хора – при жените над 65 години има два пъти по-го­ляма вероятност от заболяване, отколкото при мъжете на съща­та възраст.

 

Неподозирано: сокът от това цвете заздравява и най-чупливите кости

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *