Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Комбинирането на тези две храни ви гарантира защита от инфаркт!

Моркови и чушки (и люти чушки) е неподозирано здравословна комбинация

Сок от моркови, витаминозна бомба, витамини, моркови, чушки, люти чушки

Когато ядем сурова чушка например, ние не само си осигуряваме витамин С, но приемаме и многоброй­ни други вещества, които ни предпазват от болести, като пигмента каротиноид например. Тези биоактивни вещества първоначално са служели на растенията да привличат насекоми и да от­блъскват вредители, по-късно са започнали да осигуряват ярки багри, прекрасни аро­мати и силен вкус. От тях са изследвани около 100, а те са над 10 000. Интересното при тях е, че не действат, когато са изолирани. Само в комби­нация са полезни за здравето ни.

Какво се съдържа в мор­ковите?

Обичаме морко­вите за прекрасния им цвят, хрупаме ги сурови, слагаме ги в супи, в гарнитури. Пигмен­тите, които се съдържат в тях, т.нар. каротиноиди, спадат към най-известните биоактивни вещества. Най-важен е бетакаротинът, който атакува вредните свободни радикали – но той действа само в ком­бинация с другите вещества, съдържащи се в морковите.

От кои болести ни пред­пазват?

При редовно при­емане се намалява рискът от рак и сърдечносъдови заболя­вания и се подсилва имунната система.

Как да ги приготвяме?

Сурови, като сок или задуше­ни – важно е да ги ядем винаги с малко мазнина. Например с някакъв сос, с капка зехтин, задушени в малко масло. Без мазнина организмът ни не може да приеме каротиноидите. Тези вещества са чувствителни към въздух и светлина, затова морковите трябва да се съхраняват на тъмно и студено място не по-дълго от 10 дни.

Какво се съдържа в чуш­ките и лютите чушки?

Най-важни са лютивите веще­ства – например капсаицин, който се съдържа особено в големи количества в малките чили чушки. Освен това съдържат 40 каротиноиди и полезни за клетките полифеноли, много витамин С, калий и калций.

От кои болести ни пред­пазват?

Лечебните им свой­ства са били познати още на ацтеките – използвали са ги при схващане на мускулите и при зъбобол. Освен това чуш­ките убиват бактериите и гъ­бичките, възбуждат апетита и храносмилането и действат силно антиоксидантно. Лю­тивото не вреди на стомаха, а повишава съпротивителните сили на лигавицата му.

Как да ядем чушките?

Червените съдържат повече полезни вещества от зелените, така че е добре да консумира­ме зрелите чушки. Колкото са по-лютиви, толкова повече капсаицин съдържат – за съ­жаление обаче не всеки може да издържи на експлозивното им действие.

 

Забравете за фрешовете – смутито е 100 пъти по-полезно!

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *