Забравете за фрешовете – смутито е 100 пъти по-полезно!

Целият свят се влюби в сутрешното смути. Зарежда с толкова енергия, че ни държи сити и в тонус до следобеда

смути

А по количество на полезните вещества то бие дори фреша.

Смути е смешна дума със значение „гъст сок“. Важното за него е, че трябва да се направи от сурови продукти. Така че не варете нищо.

На вид смутито от зеленолистни е странно. Някои си казват, че това блато в чашата не се пие. Но „жабунякът“ е полезна комбинация от плодове и зеленчуци, която при това е и вкусна.

Ако попитате специалиста по здравословно хранене д-р Гайдурков какво смути да си направите, той ще препоръча това, в което има марули, глухарчета, коприва, спанак. Хората с гастрит да не пият плодов фреш сутрин, а зеленчуково смути например от моркови, червено цвекло, магданоз или целина, съветва той. Спанакът и тиквата също дават доста сок и са енергийни бомби. Друг експерт -Владимир Мутаров, предлага зелен коктейл от коприва, глухарчета и живовляк, които сам си е набрал.

Според Виктория Бутенко, автор на книгата „Енергични за цял живот“, зелените храни са много ценни най-малкото защото правят алкално нашето предимно киселинно тяло.

Зеленилките попълват много дефицити в организма, дават енергия и в същото време лекуват. Благодарение на смутитата Бутенко се сбогува със затлъстяването, а съпругът и децата й – с астма, диабет, сърдечна аритмия, ревматоиден артрит. Тези гъсти сокове може да са част от здравословна диета и да заместят едно хранене. След доста свои наблюдения и изследвания Бутенко стига до извода, че от пиенето на смути човек има само полза, а вредата е никаква. Руската авторка препоръчва да се пие поне по 1 л смути на ден, ако целта е лекуване на болест.

Смутито е по-полезно от фреша и според диетолога Огнян Симеонов. Той казва, че фрешовете не са здравословни, особено вечер, а и от тях се пълнее. Причината е, че навлизат прекалено бързо в кръвния поток, вдигат нивото на кръвната захар, а оттам се получава биохимична реакция, която дава сигнал на тялото да трупа телесни мазнини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *