ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Обикновените репички – суперхрана и ценен източник на здраве

Най-обикновените репички се неподозиран източник на витамини и с право могат да претендират за титлата суперхрана

Точно сега е сезонът на репичките и водещи диетолози съветват, да не се пренебрегват красивите и богати на витамини зеленчуци. Природата е помислила за нас и след изтощителната зима – в началото на лятото, ни предлага истинско съкровище, пълно с витамини и суперхрана – обикновените репички. Те са източник на ценни вещества и полезни фибри, които създават усещане за ситост, но при това, една средно голяма порция репички съдържа не-повече от 20 калории, съобщава The Times of India.

репички – суперхрана и източник на ценни вещества
Обикновените репички – суперхрана

Репички се отглеждат по цял свят, като може да бъдат в най-различни цветове – от бяло, през розово и червено, до виолетово. Някои ги използват само за украса на салатата, но според народната медицина, обикновените на вид репички помагат много при настинка, като активират имунната система, а съдържащите се в тях активни вещества облекчават кашлицата. Наскоро открити фитохимически съединения притежават противоракови свойства.

Според някои източници, съдържанието на полезния витамин C в 100 грама пресни репички достига средно 8.6 мг. Те съдържат още микроелементите калций, магнезий и цинк, особено полезни за формиране костите и предпазване от остеопороза в напреднала възраст. От друга страна е елементът калий, който понижава кръвното налягане.

С репички някои правят дори козметична маска на лицето, разчитайки на благотворното влияние на витамините в тях. Освен споменатия витамин С, изследванията потвърждават наличието на цялата група витамини В, като и на незаменимия витамин К. Удивително е, че в дребните и симпатични репички не се натрупват онези вредни химикали, с които някои земеделци през последните години злоупотребяват.

Поради високото съдържание на фибри обикновените репички трябва да са неотменна част в менюто на диабетиците и хората със стомашно-чревни проблеми. Диетолозите са на мнение, че дребните и вкусни репички с право могат да се нарекат суперхрана – извор на полезни вещества за човешкото здраве.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *