Д-р Панайот Куртев: Ранната диагностика е много важна при рак на дебелото черво

И най-малкия проблем на храносмилателната система трябва да е повод за лекарски преглед, за да се диагностицира навреме заболявания като рак на дебелото черво

Много хора често питат лекарите за заболяването рак на дебелото черво как започва то, винаги ли полипите водят до рак, може ли да се лекува без операция и има ли вече нови методики на лечението му?

Отговор на тези въпроси дава професор д-р Панайот Куртев, който ръководител в Клиниката по коремна хирургия в Специализираната болница за онкологични заболявания в столицата. Всеки един здравословен проблем или дискомфорт на храносмилателната система може да е признак за появата на рак. Такива може да са запекът, разстройството, болките в стомаха и червата и други от този тип.

д-р Панайот Куртев
д-р Панайот Куртев

За да бъде успешно лекувано всяко едно заболяване, то трябва рано да се открие, а за да стане това, навреме трябва да се потърси лекар при първите симптоми, за които спомена професорът. Първата проява може да бъде световъртеж или отпадналост и даже анемия в случай на кървене в червата. Това може да се случи при кървене, без да има други симптоми за рак на ректума. Често се случва болния да попадне в болницата за лечение на болести на кръвта и оттам да се открие, че има рак на дебелото черво или някакъв друг и да бъде прехвърлен в онкологично отделение. Затова е важно личния лекар да обърне нужното внимание на споменатите симптоми, ако те са се появили. В България все още не се открива лесно рак в начален стадий на развитие. Обикновено то става случайно по друг повод. Отишъл пациента за някакво заболяване да се лекува и му откриват рак, който вече е в третия стадий. В трети и четвърти стадий винаги положението е лошо. Според направено проучване от професор д-р Панайот Куртев, се оказа, че 40% от заболелите от колоректален карцином успяват да доживеят до 5 години за всички стадии. В зависимост от стадия на заболяването при карцином на ректума се провежда лечение с редуване на химиотерапия, после лъчелечение и на края операция.

В 90% от заболяванията на рак на дебелото черво, то се развива от полипи и затова хората с основание се страхуват при тяхната поява, споделя професор д-р Панайот Куртев. За да се стигне до рак са необходими обаче 10 години и през това време трябва пациентът да се наблюдава и да се прави необходимото, за да не се стига до появата на рака. През този период болният може да премине на здравословно хранене. При полипи е полезна да се приемат чрез храната ненаситени мазнини, витамин D, калций, селен, да не се ядат пържени храни, да се увеличи движението и всякакъв вид двигателна активност и т. н.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *