Хемороидите могат да са сигнал за рак на дебелото черво

Кога хемороидите могат да бъдат сигнал за рак на дебелото черво? Получихме този въпрос от читателка. – От известно време, когато се изхождам по голяма нужда виждам в изпражненията си кръв. Според личния ми лекар най-вероятно става дума за хемороиди. Искам да попитам дали някои злокачествени заболявания не започват по същия начин ?

Федя ЯКИМОВ, Смолян

Конкретно във вашия случай, за да ви се постави точна диагноза “хемороиди” е нужен преглед. Клиниката на това заболяване се съдържа в самото му име. На гръцки хемо означава кръв и rhoe – течение, в превод кръвотечение.

Хемороидите представляват възловидни образования около ануса, отвън и отвътре, изпълнени с кръв. Те са едно от местата, където се създават условия за смесване на венозна и артериална кръв.

Според медицинските класификации хемороидите са два вида – първични и вторични. Първичните често се появяват при общо съдова слабост при често или периодично повишаване на коремното налягане, при бременност, големи физически усилия, при запек или силна кашлица, злоупотреба с алкохол и пикантни храни.

Вторичните хемороиди се появяват при нарушения в налягането на порталната система. Най-често това става при тумори в малкия таз, гениталите на жената и дебелото черво.

Хемoроидите наистина се разпознават по кървенето от ануса след акта на изхождане. Кръвта е алена червена за разлика от тази при туморите. Появява се болка, подуване, възпаление на възлите и сърбеж.

Диагнозата задължително трябва да се постави от специалист и след ректоскопия. Това до голяма степен води и до ранното откриване на злокачествените процеси в дебелото черво.

Лечението на заболяването е консервативно и оперативно. Консервативното се прилага при тумори в 1-ва и 2-ра степен. Обикновено се приемат съдоукрепващи медикаменти. Облекчават положението и локалните медикаменти – свещичките, мехлемите, както и антикоагулантите, обезболяващите.

Освен това болните е наложително да спазват диетичен режим, при който се изключват алкохола и подправките.

Лечението на хемороидите може да стане и по един междинен метод, при който за разширените вени се прилага склерозираща терапия.

Най-радикално проблема може да се разреши чрез операция, която се извършва в специализирана клиника.

Д-р Стоян Цветков, хирург, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 0887/302-404.

Оценете статията
Оценка 2.9 от 26 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Хемороидите могат да са сигнал за рак на дебелото черво

  1. Pingback: Профилактиката при рак на дебелото черво се осъществява с пектин и добрите въглехидрати

  2. Pingback: Практични съвети за преодоляване на болката при хемороиди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.