Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето кои са десетте най-полезни храни (2)

Не е задължително да са всеки ден в менюто ни, но наша грижа е да ги похапваме редовно. Ако успеем да балансираме и да правим работещи в името на здравето ни комбинации – то ще е съхранено задълго.

morkoviЕто още пет храни от Топ-10 на най-полезните, според webzdrav.ru:

* Лешници. Чудесен източник на витамин Е, витамина на младостта. Помагат при хронична умора и импотенция , укрепват кръвоносните съдове.

* Офика (рябина). Независимо дали е червено- или черноплодна, тя зарежда организма с витамини С, Р, А, В, Е и К, каротин, ябълкова и лимонена киселина, сорбит, мед и желязо. Има отлични антибактериални свойства, стимулира отделянето на урина и жлъчни сокове. Укрепва имунитета, подобрява кръвосъсирването. Понижава артериалното налягане.

* Ябълки. Най-достъпните и най-лесни за набавяне плодове. Дават ни витамините С, Е, Р, каротин, В-витамини, фолиева киселина. Зареждат с калий, фосфор, натрий, магнезий, йод, желязо. Както в тиквата – в ябълките има много пектин и фибри. Ябълката трябва да е на трапезата ни всеки ден, ако се грижим да предотвратим сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

* Моркови. Богати на бета каротин, също на витамините В1, В2, В3, В6, С, Е, К, Р, РР. Истинска Менделеева таблица с наличните минерали – калий, калций, натрий, магнезий, желязо, мед, йод, фосфор. Морковите са полезни за зрението, при сърдечни заболявания и страдания на черния дроб, бъбреците, жлъчката, действат добре при нарушена обмяна на солите, висока киселинност на стомаха и различни възпалителни процеси. Морковите подобряват образуването на червени кръвни телца и предпазват от злокачествени изменения на клетките.

* Лук. Съдържа витамини, киселини, различни ферменти и масла със специфична миризма. Главна съставна част на етеричното масло от лук е дисулфидът. Лукът е мощно противовирусно средство, използва се за профилактика и лечение на простудни заболявания. Твърди се, че успешно лекува гъбички по ноктите. Приложен външно, сокът от лук заздравява косъма.

* Чесън. В състава му има много витамини и минерали. Изключително ценен със съдържанието си от фитонциди и етерични масла. Най-интересен сред антиоксидантите е алицинът – той именно спасява клетките от свободните радикали. Съдържа и селен, който също има антиоксидантно действие. Снижава нивото на холестерина в кръвта, смъква кръвното налягане и разрежда кръвта. Това е добър естествен антибиотик, който укрепва имунната система и унищожава вредните бактерии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *