ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нощната работа убива мозъчни клетки!

Нощните смени причиняват необратима смърт на част от мозъчните клетки. Дори когато в рамките на работната смяна са осигурени почивки, когато има почивни дни за компенсация и човек може да си отспи – вредите са си вреди.

nostУчени от университета в Пенсилвания откриха, че редовната работа в нощна смяна причинява гибел на част от мозъчните клетки, описват от medikforum.ru. Загиват неврони, които са свързани с развитието и поддържането на човешкия интелект. Патологичният процес не може да бъде спрян дори ако в рамките на смяната се осигури време за кратък сън.

Според учените човешкият организъм по принцип е приспособен към пълното възстановяване на когнитивните функции на фона на краткосрочни и дългосрочни загуби на сън. Когато обаче нощните смени са нещо редовно, някои функции – например концентрацията на вниманието – не могат да се възстановят пълноценно дори след тридневна почивка. Именно по тази причина се говори за дълготрайни увреждания на мозъка.

В хода на американското изследване били наблюдавани лабораторни мишки, при които се редували периоди на бодърстване и сън с различна продължителност. Оказало се, че при малка продължителност на бодърстването у гризачите се увеличавало производството на протеин, необхозим за енергийния баланс. Така се предотвратявало увреждането на мозъчните неврони. При дълго бодърстване обаче този протеин не можел да се регулира и у мишките се наблюдавало ускорено измиране на клетките. Опитните животни губели по 25% от от невроните в мозъчния си ствол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *