ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От съня зависи количеството на телесните мазнини

Американски учени откриха прост начин за контрол върху количеството на телесните мазнини. Според тях то зависи от стабилния режим на съня. Важно е кога си лягаме и кога се събуждаме, и дали това се случва постоянно.

telesnoВлиянието на съня върху телесната маса е проучвано и по-рано, но този именно ракурс се анализира за първи път. В проекта участвали 300 млади жени, уточняват от medikforum.ru. Групата била от студентки на възраст 17-26 години. В продължение на седмица чрез специални устройства бил проследяван сънят им, както и физическата им активност в рамките на деня.

Данните сочат, че ако даден човек си ляга и става в едно и също време, делът на мазнините в телесната му маса е най-малък. Колебанията в режима предизвикват натрупвания на мастни запаси. Колкото повече било отдалечаването от часовете на режима, толкова по-изразен бил този процес. При някои момичета, които допускали отклонение от 90 минути от обичайния час за лягане, имало повече натрупвания в сравнения с други, които нарушавали схемата с 60 минути.

Имало значение и това – колко време продължава сънят. При по-малко от 6.5 и повече от 9.5 часа медиците регистрирали повишение на мастния дял. Според изследователите всяко колебания в режима на съня причинява изменения във физическата активност, което има значение за секрецията на хормони. Отделянето на хормони пък има специално значение за храносмилането, а оттам – и за отлагането на мазнини в тялото.

Учените препоръчват физически занимания, чрез които да се регулира съдържанието на мазнини в телесната маса. За да е здрав сънят, трябва да се спи в проветрена стая, без въздействие на шум и светлина и само в собственото легло. Тези простички правила помагат да се подобри качеството на съня и да се стабилизира режимът на заспиване и събуждане – това е много важно, ако не искаме да обраснем с мастни възглавнички.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *