От съня зависи количеството на телесните мазнини

Американски учени откриха прост начин за контрол върху количеството на телесните мазнини. Според тях то зависи от стабилния режим на съня. Важно е кога си лягаме и кога се събуждаме, и дали това се случва постоянно.

telesnoВлиянието на съня върху телесната маса е проучвано и по-рано, но този именно ракурс се анализира за първи път. В проекта участвали 300 млади жени, уточняват от medikforum.ru. Групата била от студентки на възраст 17-26 години. В продължение на седмица чрез специални устройства бил проследяван сънят им, както и физическата им активност в рамките на деня.

Данните сочат, че ако даден човек си ляга и става в едно и също време, делът на мазнините в телесната му маса е най-малък. Колебанията в режима предизвикват натрупвания на мастни запаси. Колкото повече било отдалечаването от часовете на режима, толкова по-изразен бил този процес. При някои момичета, които допускали отклонение от 90 минути от обичайния час за лягане, имало повече натрупвания в сравнения с други, които нарушавали схемата с 60 минути.

Имало значение и това – колко време продължава сънят. При по-малко от 6.5 и повече от 9.5 часа медиците регистрирали повишение на мастния дял. Според изследователите всяко колебания в режима на съня причинява изменения във физическата активност, което има значение за секрецията на хормони. Отделянето на хормони пък има специално значение за храносмилането, а оттам – и за отлагането на мазнини в тялото.

Учените препоръчват физически занимания, чрез които да се регулира съдържанието на мазнини в телесната маса. За да е здрав сънят, трябва да се спи в проветрена стая, без въздействие на шум и светлина и само в собственото легло. Тези простички правила помагат да се подобри качеството на съня и да се стабилизира режимът на заспиване и събуждане – това е много важно, ако не искаме да обраснем с мастни възглавнички.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.