Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо хората чуват шум в ушите?

Какво се случва в ушите ни, когато чуваме шум?

Тинитус е медицинското название на познатото оплакване шум в ушите – досаден постоянен звук, който пациентът чува, без да има реален външен източник на шума.

Звукът често наподобява изнервящо жужене на летящо насекомо в стая (усещането обаче е, че сякаш е затворено в главата ви), бучене на вълни, пищене на птици, бръмчене на машини, звънене на телефон, но може да звучи и като музика. Дори тогава обаче страдащите от тинитус описват непрестанния звук в ушите си като неприятен и дразнещ. Според статистиката за САЩ 50 милиона американци са жертва на това заболяване, като 10% от тях твърдят, че направо ги влу­дява. Специалистите обясняват, че тинитусът пречи на концентрацията, съня и всекиднев­ните дейности на човека – дори приятните ангажименти са помрачени от досадното бръмчене в главата.

Защо се случва чуването на шумът?

Точната физиологична причина за шум в ушите е неизвестна. Учените предполагат, че тинитусът се дължи на различни фактори, но понякога няма връзка с никакво друго нару­шение. Постоянният звук може да се създава от свръхнапрежение на слуховия нерв. На първо място излагането на силен шум (по време на работа, при слушане на музика и пр.) води до увреждането на клетките в кохлеата (част от вътрешното ухо, където са разположени клетките на слуховия анализатор – те преобразуват звуковата вълна в нервен импулс, който да бъде проведен до мозъка за разпознаване).

90% от страдащите от увреден слух имат и симптоми на тинитус. Инцидентното излага­не на силен шум може до причини временен звън в ушите (например след прекалено шумен концерт).

Някои лекарства съдържат ототоксични (ув­реждащи слуховия нерв) вещества и могат да доведат до намаляване или загуба на слуха, а други медикаменти причиняват шум в ушите като вре­менен страничен ефект.

Оплакването може да се появи при възпаление на ухото или синусите, натрупване на ушна кал, изкривяване на челюстта, травма на врата и гла­вата. Шумът в ушите е симптом при заболявания на сърдечносъдовата система (повишено кръвно налягане например), тумор на вестибуларния, слуховия или лицевия нерв и други.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *