Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Народно лечение с валерианов корен

Научни изследвания опровергават широко разпространеното мнение, че за успокояващото действие на валериана е достатъчно да вдишаме специфичния му аромат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа практика лечебното действие на валериана се дължи на многочислен комплекс от вещества, които са ефективни само когато са заедно, описват от web-zdrav.ru. Освен това е погрешно да се смята, че десетина капки от валериановата настойка са достатъчни за желания ефект. За да подейства настойката са нужни 30 до 50 капки или една чаена лъжичка, разредена с вода.

Валерианът е ефективен при повишена нервна възбудимост и спазматични болки в стомаха и червата на нервна почва, при безсъние и невротично сърцебиене. Пациентите, които страдат от нервно безпокойство, се чувстват тонизирани и освежени след прием на валериан. Той е приложим и при шофиране; препоръчва се една чаена лъжичка настойка с вода не по-късно от половин час преди шофиране. Вместо аптечните валерианови капки може да се пие и чай от валерианови корени.

* Валерианова настойка. На две чаени лъжички смлян корен от валериан се изчислява четвърт литър студена вода, като се приготвя количество по желание. Сместа се оставя за 10-12 часа, като от време на време се разбърква. Прецежда се и се пие по една малка чаша два пъти на ден.

* Валерианов чай. Две чаени лъжички валерианов корен се заливат с половин литър гореща вода и се оставят в похлупен съд за десет минути. За максимален ефект трябва да се приготвя единична доза и да се изпива наведнъж. Валериановият чай помага при невротична безсъница и сърцебиене.

Настойките и чаят от валериан могат да се вземат и превантивно, за да се противопоставим на неприятностите и състоянията на тревожност. Тези напитки действат като адаптоген. Много често те помагат за прекратяване на болките в стомаха, жлъчката и черния дроб. Отстраняват хроничен запек.

* Вана с валериан. 100 грама валерианов корен се накисват в литър вода за 10 часа, след което водата се прецежда и сипва в готовата вана. Същият ефект се получава и ако корените се кипнат в два литра вода и след 10 минути прецедената вода се сипва във ваната. Още по-лесен вариант: в готовата вана се сипват 200 грама готови валерианови капки от аптеката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *