3 храни, които пазят диабетиците

Храната е от особено важно значение за превенцията и лечението на диабета

 

храна диабет

Продукти богати на фибри

Учени от Тексаския университет са установили, че диетата с високо съдържание на фибри отлично понижава нивото на захар в кръвта. Достатъчното дневно количество е 24-50 г фибри. При това не е необходимо да броите фибрите в храната. Просто яжте плодове, зеленчуци, бобови растения, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, зърнени храни, като, разбира се, спазвате правилото за умереност.

Бобови храни

Нахут, боб, зелен фасул, леща -всички те ще внесат идеално разнообразие в менюто ви. В тях има малко мазнини, нискокалорични са, богати са на протеини – всичко това ще ви помогне да понижите риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания. Освен това протеините засищат, което означава, че ще са ви достатъчни по-малки порции. По този начин ще намалите както килограмите, така и нивото на кръвната захар.

Зелен чай, портокали, боровинки

Многобройни изследвания сочат, че липсата на движение, мазната храна, недостатъчната консумация на плодове, зеленчуци и омега-3 мастни киселини води до запушване на съдовете и развитие на инфаркт на миокарда, а също и до повишаване на кръвната захар. Решението е просто: пийте зелен чай, портокалов сок или сок от червени боровинки. Те са богати на мощни флавоноиди – вещества, които отлично подобряват чувствителността на клетките към глюкозата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *