ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алергия към лук и чесън – симптоми и лечение

Въпреки специфичния алерген, който може да варира, алергиите към различни храни са доста сходни. 

Всички хранителни алергии, включително алергията към кромид лук или чесън, могат да доведат до същия набор от симптоми и да бъдат свързани със същите промени в начина на живот. Важно е да се знае точно кои храни причиняват алергична реакция, така че хората да могат да предприемат подходящи мерки, за да се избегне излагането им на тази храна. Хората, които смятат, че имат алергия към лук или чесън трябва да се консултират с алерголог за потвърждаване на алергията и да обсъдят с него конкретни възможности за лечение.

Симптоми

Симптомите на алергия към лук са същите, както за всяка друга хранителна алергия. Те включват гадене, повръщане, диария, стомашни спазми, обрив, зачервяване или възпаление на кожата и подуване. Някои хора също изпитват сърбеж в очите или течащ нос. Обикновено обривът е концентриран в коремната област.

Време за проявяване

Симптоми могат да се появят в рамките на няколко минути от поглъщането на определено количество лук или чесън до 2 часа след това.

Лечение

Най-доброто лечение за алергия към лук е да ги избягвате изцяло. Алергичната реакция към храна е причинена от грешка на имунната система. Вашата имунна система реагира на лук и чесън все едно те са опасни за организма вещества. Строгата диета би елиминирала такива реакции. А темата „от какво се получават грешките в имунната система“ е доста обширна и включва темата с ваксинирането. То се прави на новородени бебета и въздейства директно на мозъка и имунната им система, което в по-късен етап от живота може да предизвика всякакви алергии и автоимунни заболявания.

Съвети

Всеки човек с хранителна алергия трябва да бъде внимателен за това, с което се храни. Малките деца и бебетата са най-застрашени, защото родителите още не знаят към какво би проявило детето алергия. Затова всяка нова храна, която не е яло бебето до този момент, се дава в много малки количества и се следи реакцията на организма и най-вече на кожата.

Предупреждение

Лукът не се считат за храна, която е основен алерген, тъй като много рядко се среща тази алергия. Но хората с такава предразположеност, трябва много внимателно да четат етикетите на храните, които купуват. Освен това, когато посещават заведение – винаги да предупреждават за алергията си и задължително да носят със себе си бързо действащи противоалергични средства. Вашият алерголог може да ви предпише да носите със себе си автоинжектор в случай на спешна нужда. Устройството има спринцовка и съдържа норепинефрин (норадреналин), който се инжектира в бедрото.

 

 

Какво дразни кожата…у дома

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *