Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Медитацията пази от инфаркт

Според изследователи от Медицинския колеж на Уисконсин (САЩ) трансценденталната медитация може да намали риска от инфаркт два пъти

 

Woman practicing yoga at sunrise

В изследваната група на сърдечно болни, които практикували трансцендентална медитация два пъти дневно по 20 мин, честотата на инсулт, инфаркт или смърт по друга причина се оказала с 48% по-ниска от членовете на контролната група, които при това не бездействали, а посещавали „училище за здраве“, където се пропагандира здравословно хранене и физкултура.

При медитиращите се понижавало налягането, те споделяли, че изпитват по-малко стрес и по-малко се дразнят. Било установено също, че колкото по-редовно пациентите медитират, толкова по-ниска е смъртността сред тях. Специалистите смятат, че трансценденталната медитация включва „аптека“ за нашия организъм, с помощта на която той сам се „ремонтира“.

Друго положително въздействие на медитацията било установено в експериментите на специалисти от Бостънския университет и Университета „Емори“ Преди и след двуседмична медитация на участниците показали повече от двеста снимки с хора в различни ситуации, които имали положителна, неутрална или отрицателна емоционална окраска. Едновременно ги проверявали за депресия и тревожност, като най-много учените се интересували от амигдала, или бадемовидното тяло. Тази зона се нарича център на страха, но ролята й е много по-широка, тъй като амигдалата взема участие във всяка емоционална реакция. В случая с медитацията, насочена към самопознание и самоконтрол, изследователите открили, че тя усилва у анкетираните емоционалната устойчивост.

Симптомите на депресия при практикуващите „алтруистична“ медитация се оказали по-слабо изразени, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *