Какво можем да лекуваме с авокадо?

Авокадото е сред плодовете, които съвременното здравословно хранене цени особено много. За лечение се използват плодовете, листата, ядката на това уникално растение.

avokadoЛистата, които се използват за лечение, се берат до април, уточняват от web-zdrav.ru. Плодовете са готови през есента. Те съдържат до 30% мазнини, 2% протеини, 1.6% захар и соли на калий, калций, фосфор и магнезий. Имат високо съдържание на витамини А, В, С, D, Е, К.

Авокадото притежава висока калорийност – тя не отстъпва на тази от месото. Този факт, заедно с наличието на лесни за усвояване мазнини, соли и витамини, прави авокадото изключително ценен диетичен продукт. Той се препоръчва при захарен диабет, гастрит, хипертонична болест на сърцето, атеросклероза, анемия. Отвара от семките и листата помага при разстройство и дизентерия. Кожата на плода, листата и младите клонки се използват от народната медицина като глистогонно средство и при стомашно-чревни неразположения. Плодовете намират успешно приложение в сладкарската промишленост. Листата и кората от стеблото, както и маслото от плодовете, имат приложение в парфюмерийната промишленост .

Във Франция на база съдържанието на авокадото са създадени препарати за лечение на склеродермия, пародонтоза и артрози. Препаратите от авокадо са полезни за хората от третата възраст – подпомагат възстановяването при декалцификаци и екземи.

Най-сетне, това е една вкусна храна: хапва се със сол или със захар, добавя се в салати, пюрета и различни оригинални блюда.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.