Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазим от инфекциите, предавани от другите хора

 

Ето как можем да се предпазим от инфекциите:

  • С миене на ръцете най-вече. Това е най-важно­то, както доказват многобройни изследвания. Най-малко 30 секунди е добре да се сапунисвате и миете, след това грижливо да се изплаквате и изсушавате. Ако го правите пет пъти дневно, ще боледувате от вируса на настинката два пъти по-рядко. Добре е да ви стане навик да се миете веднага когато се приберете у дома или при влизане в офиса.
  • Избягвайте да пипате очите и носа си.
  • Проветрявайте често. Чистият въздух отвън не съдържа вируси. Влажността в помеще­нията е важна за лигавицата. Препоръчва се проветряване по четири пъти на ден, за по 10 минути.
  • Пийте повече течности. Ползвайте всичко, което може да изплакне вирусите от носог­лътката – спрей за нос, супи, чайове и лютиви храни, ако обичате.
  • С достатъчно сън. При изследвания е доказано, че по-рядко боледуват хората, които имат здрав сън.

 

Как да предпазим другите около нас?

  • Мийте си ръцете, особено преди готвене.
  • Стойте в отделна стая, ако е възможно.
  • Избърсвайте носа си с книжна кърпичка и вед­нага я изхвърляйте в специално поставена до леглото торбичка.
  • При кихане и кашляне поставяйте кърпичка пред устата, извръщайте лице и пазете разстояние между вас и останалите, за да ги предпазите от заразата.

 

Кои са по-опасни – вирусите или бактериите?

Трудно е да се каже. В последно време по- известни станаха вирусите – на СПИН, на атипичната пневмония, на свинския, птичия грип. Може би защото невинаги можем да ги лекуваме. Всъщност, причината за това е, че те нямат собствена обмяна на веществата, която да блокираме, както антибиотиците правят с бактериите.

Бактериите обаче стават опасни тогава, когато антибиотиците не могат да стигнат до тях, защото са капсуловани (например при туберкулозата). Също и ако вече не се влияят от антибиотици, защото са станали резистентни.

 

Защо при някои вируси реагираме различно при първия контакт в срав­нение със следващите?

Някои вируси остават в тялото след инфекци­ята (например на варицелата). Те се загнездват някъде и могат да чакат с години. При стрес или отслабнала имунна система започват да се размножават и да се разпространят по нервните пътища.

 

Когато почне да ни драска гърлото:

  • Не се уморявайте, пазете имунната си система. Смучете дезинфектиращи таблетки. Слюнка­та ще отмива вирусите.
  • Понижете рН-стойностите. Вирусите на настинката и грипа се унищожават в кисела среда. Проблемът е, че киселините са болезнено за лигавицата.

 

Когато вече се разболеем:

  • Налагат се здравословно хранене, повече сън и инхалации два пъти дневно. Симптомите се облекчават при нужда със спрейове за нос и лекарства. При внезапна висока температура, която предполага грип, хронично болните трябва веднага да отидат на лекар.

 

14 рецепти против възпалено гърло

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *