Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Миенето на ръцете ни прави оптимисти

Миенето на ръцете се отразява на психическото състояние: то ни прави по-щастливи! Интересното заключение е на учени от университета в Кьолн, Германия.

handsНемските учени са установили, че хигиенният ритуал повишава увереността в себе си и чрез него се “измиват” различни житейски неуспехи, пишат от medikforum.ru. Не е нужно да посещаваме психотерапевт или да заминаваме някъде надалеч, когато имаме проблеми – оказва се, че е достатъчно по-често да си мием ръцете. Това влияе положително на психиката и негативните емоции отшумяват.

Изследователите разделили доброволците в опита – общо 98 човека, на две групи. В първата част на експеримента всички трябвало да решат задача, която всъщност няма решение. След като не успели да се справят – естествено! – доброволците от първата подгрупа си измили ръцете, а на втората това не било осигурено. Всички доброволци били оптимистично настроени в очакване на втората задача, за която били сигурни че ще се справят. Групата “чисти ръце” била в много добра кондиция, докато хората във втората повече показвали оптимизъм, отколкото да са го изпитвали в действителност.
Тук се проявила една особеност.

Миенето на ръцете наистина повдигало настроението, но в групата “чисти ръце” всъщност хората почти 100% се издънили при решаването на втората задача. При това тя била лесна, за разлика от първата. Изводът на учените: миенето на ръцете след някакъв неуспех снема напрежението, но и редуцира мотивацията да се работи отново с напрежение за постигането на някаква цел.

Между другото – изследователи от университета в Мичиган вече са популяризирали теорията си, че миенето на ръцете не е само физическо, но и емоционално пречистване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *