Кои лекарства как влияят на съня?

Някои медикаменти причиняват безсъние, други предизвикват сънливост през деня

 

безсъние

Голяма група от антидепресантите например повлияват двете най-значими фази – на бързия и на бавния сън. При това предизвикват сънливост през деня, която оказва влияние върху активността на човек. Друга група (в зависимост от дозата) може да предизвика както сънливост, така и безсъние. Трети вид антидепресанти води до безсъние, тъй като има силно активизиращо въздействие. При депресия се предписват и препарати, предизвикващи фрагментарен, неспокоен сън с чести събуждания.

Теофилинът, който се използва за лечение на бронхиална астма и други хронични белодробни заболявания, има възбуждащо действие и прави съня неспокоен. Безсъние предизвиква циметидинът, прилаган срещу стомашни и чревни заболявания. Редица препарати срещу сърдечносъдови заболявания водят до трудно заспиване и фрагментарен сън. Страничните действия на антихистаминовите средства, предписвани за лечение на алергии, са сънливост и забавяне на психическите и двигателните реакции. Аспиринът, който мнозина приемат в малки дози като профилактично средство срещу образуване на тробми, също причинява лека сънливост. Най-добре е да се приема преди лягане.

Средствата, които стимулират централната нервна система (включително и наркотичните вещества), съкращават продължителността на бързия сън. В период на абстиненция – когато медикаментите не се вземат, най-напред се наблюдава прекомерна сънливост, а след това -трайно безсъние. По подобен начин действат алкохолът и никотинът.

Ако имате проблеми със съня и се обърнете към лекар, задължително го уведомете за медикаментите, които пиете. В случай че безсънието наистина е предизвикано от лекарствата, той може да промени дозата и часовете на приемането им, пише вестник „Всичко за семейството“.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.