Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Малко се говори, но базедовата болест е опасна

базедова болест

За нея малко се говори, въпреки че се среща доста често. Това обяснява защо симптомите й могат да останат незабелязани.

Болестта на Базедов е особена форма на хипертиреоидизъм, тоест на по­вишена функция на щитовидната жлеза.

Това е автоимунно заболяване – човешкият организъм про­извежда ненужни антитела, които смущават функциони­рането му. Тяхното истинско предназначение е да унищо­жават вредните клетки, но в случая с Базедова болест, вместо да изпълняват ролята си, те стимулират непрестанно производството на хормоните на щитовидната жлеза.

Базедовата болест е най-честото заболяване на щито­видната жлеза.

Най-засегнати са жените между 40 и 60 годи­ни. Медицината е установила семейно предразположение, но и тютюнопушенето може многократно да увеличи рис­ковете от появата й.

Любопитен факт е, че ис­торически най-много случаи на Базедова болест има по време на война и тогава от нея страдат повече мъжете.

Пси­хическите травми и рязката промяна в на начина на живот са условия, благоприятстващи заболяването. Ендокринната система е много чувствител­на към стресови ситуации и в случай че имунитетът не е на добро ниво, а има и наследстве­но предразположение, налице са всички условия за развитие на Базедовата болест.

Клиничните признаци са свързани с повишаване об­мяната на веществата, което обикновено предизвиква за­губа на тегло, като при това апетитът се усилва.

Отслабва­нето засяга и мускулите. Дру­ги симптоми са ускореното сърцебиене, честата смяна на настроенията и голяма раз­дразнителност. Появяват се умора и обща отпадналост. Фактически болният е много енергичен и работи усилено, след което приема за нормал­но да е уморен и не се обръща към лекаря. Именно това пречи на ди­агностицирането на заболяването.

При достигане до остра­та фаза на Базедовата болест тя вече влияе на всички области в живота на заболелия и психи­ческото му състояние е силно засегнато.

Външните признаци са изпъкналите очи, подутата шия и изтънялата коса, но те не се появяват непременно.

Освен това болни­ят може да стра­да от стомашно разстройство, повишена тем­пература на ко­жата, понякога остеопороза след менопаузата.

 

При „Хипо” функция на щитовидната жлеза не яжте зеле и маруля

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *