ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изследвайте функцията на щитовидната си жлеза

Изследвайте функцията на щитовидната си жлеза

Това изследване определя активността на щитовидната жлеза, която синтезира и секретира хормони, регулиращи мета­болизма.

Съществуват много заболява­ния на щитовидната жлеза, повечето от които водят до хипотиреоидизъм (пони­жена функция на щитовидната жлеза, което намалява нивото на метаболизма) или обратното, хипертиреоидизъм (по­вишена функция на жлезата). Хипотиреоидизмът е по-често срещан при по-възрастните, като 2% от хората над 60 години са засегнати.

 

Кой подлежи на преглед?

Личният ви лекар най-вероятно ще ви назначи из­следвания на щитовидната жлеза, ако имате оплаквания като умора, натрупва­не на килограми, суха кожа, запек и пови­шена чувствителност към студ, особено при жените (жените са шест пъти по-чес­то засегнати от мъжете), или имате фа­милна обремененост.

Ако сте се подлагали на лечение за хи­пертиреоидизъм, е възможно да се стиг­не до състояние на намалена функция на щитовидната жлеза, тъй като медика­ментите са потиснали синтеза на хормо­ните. Лекарят вероятно ще ви препоръча ежегоден преглед и изследвания.

 

Как се провежда?

Взема се кръвна про­ба, която се изпраща в лаборатория за из­мерване на нивото на хормоните. Тиреоидстимулиращият хормон (TSH) е хор­мон, произвеждан от хипофизата в мозъ­ка, който стимулира тиреоидната жлеза да синтезира хормони, известни като Т4 и ТЗ. Лекарят избира дали да изследва нивото само на един от тях или на всич­ки. Кръвните тестове за определяне на функцията на тиреоидната жлеза се на­ричат тиреоидни функционални тестове (TFT). Понякога лекарят назначава до­пълнителни изследвания за измерване на концентрацията на протеините, които транспортират тиреоидните хормони в кръвта или са маркер за автоимунни ти­реоидни заболявания. Лекарят вероятно ще ви инструктира да избягвате опреде­лени лекарства поне 24 часа преди взема нето на кръвната проба, защото те могат да повлияят на резултатите. Ако първите изследвания не уточнят причината за проблема, може да се наложи извършва­нето на по-специализирани тестове.

 

 Ендокринната система определя вида спорт – част 1

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *