Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте кое е враг № 1 на сърцето и артериите!

сърце, артерии

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ – опасен за сърцето и артериите! Как да го овладееш?

Холестеролът е мазнина, необходима за живота, част от многобройни хормони и градивен на клетъчните мембрани. Но всичко е в дозата.

Въпросите, които си задаваме:

  • Холестеролът ли е основ­ният рисков фактор за сърдечносъдовите забо­лявания?

Не, но е толкова опасен, колко­то високото кръвно налягане, тютюнопушенето, диабетът и напредналата възраст. Всъщ­ност комбинацията от тези фактори води до тревожните и понякога фатални сърдеч­носъдови инциденти.

  • Има ли наследственост?

В някои случаи. Затова лекарят трябва да знае дали в семей­ството ви е имало сърдечно болни, преживели инфаркт, или жертви на внезапна смърт преди навършване на 55 годи­ни за мъжете и 65 години за же­ните. Хиперхолестеролемията засяга един на всеки 500 души и се третира с лекарства.

  • Важно ли е как се храним?

Да. Две трети от холестерола в организма се произвежда в черния дроб, а останалата тре­та и два от храната, но именно тя е важна за количеството на холестерола в кръвта.

  • Повишава ли се холестеролът с възрастта?

Да, но всъщност то е по-скоро свързано с напълняването и намаляването на физическата активност. Може да има въз­растни хора с нормално коли­чество холестерол, при условие че поддържат оптимално тегло и се движат редовно.

  • С какъв специалист тряб­ва да се консултираме?

Най-напред с личния лекар. Кардиологът се намесва едва при установен сърдечносъдов про­блем. В случай на семейна хиперхолестеролемия е необходима консултация с ендокринолог.

  • Кога да се изследваме?

При липса на други рискови фак­тори първото измерване може да се направи към 40-годишна въз раст за мъжете и 50 за жените Нивото на общияхолестерол не е от голямо значение, най-важни са стойности­те на „добрия“(НОЬ) и „лошия“(1Х)Ц При при­ем на противозачатъч­ни контролът трябва да е редовен – първо на 3 и 6 месеца, после на всеки 5 години.

  • Има ли клинични признаци за повишен холестерол?

Понякога появата на тендинит говори за наличие на холестеролни „възли“. Най-често те се натрупват около ахилесовото сухожилие. Друг признак са малките пъпчици по лицето. Тези прояви са характерни главно за семейната форма на хиперхолестеролемия.

  • Защо диетата е първата наложителна мярка?

Защото така може да се избегне приемът на ле­карства. Статистиката показва, че подходящото хранене води до спад на „лошия“ холестерол с 20-30%. То трябва обаче да се съчетава с приема на Шуслерови соли, които подпомагат дейността на черния дроб, преработване­то на мазнините и детоксикацията на тялото. Това са №6 ка­лиев сулфат, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Приемат се по 5 таблетки от всяка поне 2 месеца. Добре е да се правят 2-3 такива курса в годината.

 

Морските дарове намаляват риска от инфаркт наполовина!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *