Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се защитим, когато имунната система започне да ни атакува

Отрови от околната среда, стрес, нездравословно хранене – това са причините при все повече хора имунната система, вместо да предпазва организма им от заболяванията, да започне да го напада.

Ето какви са възможностите на медицината днес срещу тези автоимунни болести.

В нормалния случай нашата имунна система ни защи­тава от атаките на бацилите и вред­ните вещества. Очиства тя­лото ни от мъртви тъкани и променени клетки, които биха могли да му навредят. Но има случаи, когато цялата система престава да функционира. В състояние на хиперактивност, тя напада органите, тъканите, нервите или ставите. Открити са около 60 автоимунни боле­сти и числото се покачва.

  • Опасни ли са тези болести?

Някои са опасни. Атероскле­розата, която е сърдечносъдово заболяване, може да увеличи риска от сърдечен инфаркт. Ревматоидният артрит разру­шава ставите. Мултипленната (множествена) склероза е заболяване на нервите, и може да доведе до парализа. Повечето автоимунни заболявания не се лекуват и се появяват на прис­тъпи. Трябва да знаем обаче, че много от тях се повлияват добре от лекарствата.

  • Как имунната системата излиза от контрол?

Причините не са изяснени докрай. Предполага се, че наследствеността играе дос­та важна роля. Разбира се, не всеки се разболява, ако във фамилията има случаи на ревматизъм или атероскле­роза. За това е необходимо да се появи и отключващо забо­ляване. Възможен фактор са женските хормони – почти две трети от пациентите с такава диагноза са жени. Голяма роля играят и замърсяването на околната среда, неподходя­щото и нездравословно хра­нене, хроничните смущения при лигавицата на червата, увеличеното ултравиолетово лъчение, вирусните инфекции и постоянният стрес.

  • Как да разберем, ако сме засегнати?

Изтощение, проблеми с хра­носмилането, сърбеж, болки в ставите, „мравучкане“ по ръцете – оплакванията са различни в зависимост от болестта. Отначало може и да не им обърнем сериозно внимание. Но когато започнат да се повтарят, трябва да оти­дем на лекар, като преди това узнаем дали в семейството е имало подобни случаи. Това ще облекчи поставянето на диагнозата. Лекарят ще на­прави кръвни изследвания за вероятно автоимунно за­боляване. Колкото по-рано се открие то, толкова по-добре.

  • Как се лекуват?

Класическите лекар­ства са имунопотискащи медикаменти като кортизон, антиревматични средства и цитостатици. Те облекчават болките, потискат възпали­телните процеси и забавят раз­витието на болестта. Недоста­тък е, че могат да имат тежки странични ефекти. Например оплаквания от храносмила­телни проблеми, увреждане на черен дроб и бъбреци и подат­ливост на инфекции.

  • Има ли по-щадящо лечение за автоимунните болести?

Има билки и терапии, които могат да ограничат приемане­то на силните медикаменти. При някои случаи помагат на­пример ензими, антиоксиданти като селен, витамин С, ви­тамин Е, Омега-3 и -6 мастни киселини, билката балканска фитойма и др. Научни изслед­вания потвърждават, че акупунктурата и традиционната китайска медицина действат балансиращо на имунната система и облекчават болки­те. Подобрение не може да се очаква, преди да минат ня­колко седмици от началото на терапията – както и при всички природосъобразни лечения, които се стремят да „пренастроят“ организма.

Вижте кои са 10те най-често срещани автоимунни заболявания

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *